Проверката ще става в понеделник и четвъртък Два типа антигенни

...
Проверката ще става в понеделник и четвъртък Два типа антигенни
Коментари Харесай

Учениците ще се тестват в клас за КОВИД с плюене в пликче

Проверката ще става в понеделник и четвъртък Два вида антигенни проби са определени, с цел да се върнат дребните възпитаници в кланите стаи в безвредна среда. И в двата случая инспекцията за КОВИД-19 ще става с " храчене в пликче ", съобщи Българска телеграфна агенция. Успешното им потребление изисква поддръжка на детето от наблюдаващ възрастен. Тестовете са с висока сензитивност за констатиране на вируса на COVID-19 и на модификациите му, а оптималната дълготрайност на тестването e до 30 минути. Тестовете са безвредни и безвредни за учениците, съобщи Диян Стаматов - ръководител на Съюза на работодателите в системата на националната култура в България /СРСНПБ/, който е и шеф на 119 Средно учебно заведение " Акад. Михаил Арнаудов " в София. 
      Тестването на учениците ще се прави от учебен екип, в който могат да вземат участие класен началник, медицински експерт в учебното заведение, родител от класа или от публичния съвет, представител на непедагогическия личен състав, различен преподавател (психолог, педагогичен консултант, логопед, заместник-директор, различен начален учител). Всички, участващи в процеса на взимане на тестовете трябва да имат най-малко един от детайлите на зеления документ. Учениците ще бъдат тествани два пъти седмично - в понеделник - след двата почивни дни и, при установен позитивен тест при дете или деца, те ще се отделят от класа и карантинират, а останалите възпитаници ще продължат да учат. Четвъртък ще е денят за второто тестване. Според Министерството на здравеопазването тестването се прави през три дни поради тридневен инкубационен интервал на вируса и точното му констатиране. При открит позитивен тест, класният началник ще се обажда на родителя, с цел да си вземе детето. Родителят би трябвало да се свърже и с персоналния доктор. Ще се прaви и PCR тест на детето и, след доказан позитивен тест, то ще се карантинира. При показан негативен тест детето се връща в учебно заведение.
Останалите възпитаници от класа ще учат присъствено в учебно заведение. За карантинираното дете ще се провежда образование в електронна среда от разстояние /ОРЕС/, съгласно опциите на учебното заведение. Тестовете ще се изхвърлят на избрани места и след това ще се изгаряте като за София този ангажимент е на ПУДОС към Министерството на околната среда, а за страната грижата по образуване на логистиката ще имат общините. Центърът за предпазване на тестванията за София и за други градове ще е в базата на Българския червен кръст /БЧК/ в Лозен. От него обособените Регионални ръководства на образованието ще ги получават и с техен превоз ще ги придвижват до градовете, а по-късно, по график - и в учебните заведения. Съхранението на тестванията не изисква ледник, а доброволци към БЧК на регионално равнище са в подготвеност за преброяване и систематизиране на тестванията. Родителите на учениците със специфични просветителни потребности ще вършат тестванията на своите деца в домашни условия. За останалите възпитаници тестването ще се прави единствено, в случай че най-малко 50 % от родителите в класа желаят. При отвращение за тестване класът продължава образование в ОРЕС. Директорът и учителите от начален стадий е належащо да създадат промени в организацията на образователния ден, когато се прави тестването. Промяната на графика може да е обвързвана с разбъркване на часовете от седмичната стратегия, смяна на междучасията, потребление тутакси на класа или на втори час на класа, или на други промени, съгласно спецификата на учебното заведение и класа. Ще се тестват единствено учениците, за които родителите са дали единодушие. За учениците, които не се тестват и остават у дома, ще бъде обезпечено ОРЕС, съгласно опциите на учебното заведение - асинхронно или синхронно. В учебните заведения ще се тестват също учениците от уязвимите групи, както и децата, които пътуват с учебен рейс.
15,4 милиона лв. е дал своя вот Министерският съвет за дейностите по реализирането на тестването за ноември и декември. Разпределението на средствата е въз основата на брой паралелки/групи и на брой деца/ученици в просветителните институции. Предвидени са средства за една паралелка по 107 лв. и за един възпитаник по 11,71 лв. - в допълнение.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР