Проверката на журналистическите разкрития в Досиетата Пандора не е във

...
Проверката на журналистическите разкрития в Досиетата Пандора не е във
Коментари Харесай

Пеевски най-вероятно е викан за снемане на обяснение, а не за разпит, предполага Цветлин Йовчев

Проверката на журналистическите разкрития в Досиетата " Пандора " не е във фаза, в която се вършат разпити и най-вероятно някогашният народен представител от Движение за права и свободи Делян Пеевски е викан в Държавната организация Национална сигурност (ДАНС) единствено за снемане на пояснения. Това допусна в изявление за Би Ти Ви Цветлин Йовчев - някогашен шеф на ДАНС и вътрешен министър по времето, когато Пеевски беше препоръчан от кабинета " Орешарски " за началник на организацията, само че подаде оставка след всеобщи митинги..

За Йовчев бързата реакция на ДАНС е изненадваща, тъй като има и други способи, по които може в началото да се ревизират обстоятелствата. " Вероятно натискът, подбуден от огромния общ интерес, да е ускорил този въпрос ", сподели той.

Бившият началник на организацията сподели, че ДАНС има лимитирани благоприятни условия да употребява информация, получена по линия на интернационалния продан. Тя е длъжна да пази източниците си, а партньорските служби нормално държат да остане в загадка това, че разполагат с избрана информация.

На въпрос какво може да се направи, Йовчев отговори, че би трябвало да се ревизират декларациите на Пеевски пред българските институции.

" Участието в офшорки не е нелегално. в случай че не сме наложили ограничавания, не можем да упрекваме хората ", продължи той, само че и добави, че това слага под въпрос интегритета на политиците към обществото и страната, доколкото посредством такива сдружения се икономисват налози, а транзакциите остават скрити.

Според Йовчев ДАНС може да събира информация за дейности на българи в офшорни зони единствено доколкото има подозрения за пране на пари или финансиране на тероризма.

Технологичното обновяване на организацията изостава, тя не разполага със профилиран програмен продукт, който разрешава обобщаване и обработка на огромни потоци информация, получава огромен размер хартиени копия, които никой не е в положение да обработи, разясни той.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР