Проверката на Балкански поток, разпоредена от досегашния премиер Кирил Петков

...
Проверката на Балкански поток, разпоредена от досегашния премиер Кирил Петков
Коментари Харесай

Кирил Петков сезира ДАНС за Балкански поток“ в деня, в който сдава властта

Проверката на " Балкански поток ", разпоредена от досегашния министър председател Кирил Петков преди два месеца, откри съществени нарушавания, оповестиха от Министерския съвет.

Две междуведомствени работни групи ревизират административните процедури при проектирането, построяването и въвеждането в употреба на разширението на газопреносната инфраструктура сред българо-турската и българо-сръбската граница ( " Балкански поток " ). Те са извършени от държавните институции.
 Кирил Петков зове: Не се опасявайте – условия за апокалипсис няма
Кирил Петков зове: Не се опасявайте – условия за апокалипсис няма

Политици, лобисти, елементарни брокери и нови месии

От двете междуведомствени работни групи оферират екоминистърът да разпореди цялостна инспекция за съблюдаване на екологичното законодателство при проектирането, построяването и въвеждането в употреба на разширението на газопреносната инфраструктура сред българо-турската и българо-сръбската граница ( " Балкански поток " ). Те желаят отчетът от инспекцията, ведно с приложенията към него да бъдат изпратени по подготвеност в Държавна организация " Национална сигурност " . Настояват да се наблюдава придвижването на формираната прокурорска кореспонденция № 2285 от 2020 година, поради изпращането на Доклад № ДИД2-СФ-40 от 18.03. 2022 година на Агенцията за държавна финансова ревизия в Специализираната прокуратура.

Инспектират се и публичните поръчки, извършени от " Булгартрансгаз " ЕАД по отношение на проектирането и построяването на газопровода " Балкански поток " и доставка и въвеждането в употреба на компресорни станции " Расово " и " Нова Провадия ", както и на осъществяването на подписаните контракти за публични поръчки.

Установени са нарушавания на екологичното и трудовото законодателство, нарушавания при възлагането и провеждането на публични поръчки, нарушавания при финансирането на действия и други Веднага откакто се срещна с установените от двете междуведомствени работни групи нередности, на собствен ред министър председателят Кирил Петков разпореди в границите на вчерашния ден да бъдат сезирани Министерство на вътрешните работи, ДАНС и Министерство на околната среда и водите за следващи дейности .

Установените нередности са:
Нарушение при вписване и отчитане на наличността на Пътна карта :
а) Не е спазена наредбата на член 7, алинея 1, т. 1 от Закона за Националния архивен фонд, която открива условието за вписване и отчитане наличността на документите, вследствие на което в деловодните регистри на Министерството на енергетиката не е налична Пътна карта;

б) С оглед потреблението на разнообразни наименования на Пътната карта в показаните документи ( " за развиване ", " за реализация ", " за изследване " ), както и неналичието на автентичен документ, основан и съхраняван от българска държавна институция , не може да се дефинира по безапелационен метод характера на документа - дали по своята същина и наличие той съставлява интернационален контракт по смисъла на Закона за интернационалните контракти на Република България или писмо за намерение;

в) Представеното от Държава организация " Национална сигурност " копие на Пътна карта не дава съображение за юридически заключения по отношение на нейното наличие като тип документ, съгласно настоящото законодателството.
Нарушения на екологичното законодателство :
а) Компетентният орган (МОСВ) не е взел поради смяната в избрани условия, свързани с природозащитното положение на естествените местообитания, местообитанията и популациите на предпазените типове, предпазените зони от Националната екологична мрежа НАТУРА 2000, през които минава трасето, смяната в положението на околната среда, смяната в земеползването, устройството на територията и други, в интервала сред издаване на Решение № 7-5 от 2013 година или позитивното мнение по изследването за оценка на въздействието върху околната среда на " Южен поток " и датата на започване на строителството на ИП " Разширение на газопреносната инфраструктура на " Булгартрансгаз " ЕАД редом на северния (магистрален) газопровод до българо-сръбската граница " ( " Балкански поток " ).

б) Компетентният орган (МОСВ) не е провел наложителните процедури по преценка нуждата от оценка на въздействието върху околната среда и човешкото здраве, макар че е бил осведомен от възложителя за нуждата за смяна на сондажните действия посредством прекосяване от безизкопен способ (насочен сондаж) към различен различен способ - секване с ров през воден обект (траншейно преминаване). В нарушаване на член 93, алинея 1, т. 3 от Закон за опазване на околната среда възложителят е известен с писмо от Министерство на околната среда и водите, че смяната в метода на секване на огромни реки е оценен в границите на Оценка на въздействието върху околната среда на Инвестиционно предложение " Изграждане на газопровод " Южен поток ", както и че изменението на капиталовото предложение и капиталовия план по смисъла на Закон за устройство на територията не предстои на оценка. По този метод не е спазена процедурата по член 93, алинея 1, т. 3 от Закон за опазване на околната среда - процедура по обмисляне от нуждата от Оценка на въздействието върху околната среда.

в) Уведомление за изменение на капиталовия план с вх. № ОВОС-5 от 09.09.2020 година на " Булгартрансгаз " ЕАД за секване на газопровода в р. Вит и р. Цибрица , които попадат в предпазени зони от НАТУРА 2000 , е в съгласие от заместник-министър на околната среда и водите при липса на претекстове за доста негативно влияние по смисъла на член 93, алинея 1, т. 3 от Закон за опазване на околната среда.

г) От страна на Министерство на околната среда и водите и съответните басейнови дирекции и районни инспекции по околна среда не е реализиран следващ надзор на място по осъществяване на изискванията по издадените от министъра на околната среда и водите решения по Оценка на въздействието върху околната среда.

д) Строителство на Конституционен съд " Нова Провадия " (ИП " Проектиране и създаване на компресорна станция Конституционен съд " Нова Провадия " " ) е стартирало преди да е издадено и влезнало в действие решение по Оценка на въздействието върху околната среда.
Нарушения при финансирането на дейностите по план " Разширения на газопреносната инфраструктура на " Булгартрансгаз " ЕАД от българо-турската до българо-сръбската граница ":
а) Договорите с кредитните институции за финансиране при реализацията на плана са подписани, без да е получено съответното позволение от Комисията за енергийно и водно контролиране преди датата на сключването им;

б) Условията, при които са подписани договорите с изпълнителите по плана и с кредитните институции , които са обезпечили финансирането, обуславят нужда от преценка дали сключването на договорите води или е допустимо да докара до нарушение на сигурността на снабдяването в резултат на задлъжнялост на,,Булгартрансгаз " ЕАД.
Нарушения на публични поръчки, извършени по отношение на осъществяването на плана:
а) При подписване на контракт № 4156 от 18.09.2019 година с Обединение,,Консорциум Аркад " не са спазени условията на член 112 , алинея 1, т. 2, по отношение на член 58, алинея 1, т. 1 - 3 от Закон за обществените поръчки - при сключване на контракта избраният реализатор не е показал документи по член 58, алинея 1, т. 1, т. 1-3 от ЗОП;

б) При подписване на контракт № 4156 от 18.09.2019 година с Обединение,,Консорциум Аркад ", гр. София не са спазени условията на член 27 по отношение на член 36, алинея 1, т. 3 от Закон за обществените поръчки - обявлението за изменение на контракт за социална поръчка (ДС № 2 от 11.11.2020 г.) не е изпратено за издание РОП в законоустановения период.

в) При сключването на контракт № 4183 от 03.10.2019 година с ДЗЗД,,Ферощал Балкангаз ", гр. София, не са спазени условията член 27 по отношение на член 36, алинея 1, т. 3 от Закон за обществените поръчки - обявлението за изменение на контракт за социална поръчка (ДС № 1 от 18.12.2020 г.) не е изпратено за издание в РОП в законоустановения период.

г) При подписване на контракт № 4138 от 01.09.2019 година с ДЗЗД,,ГИН Консорциум " не са спазени условията на член 27 по отношение на член 36, алинея 1, т. 3 от Закон за обществените поръчки - съобщение за изменение на контракт за социална поръчка (ДС № 1 от 28.09.2020 г.) не е изпратено за издание в РОП в законоустановения период.

д) При подписване на контракт № 4467 от 13.03.2020 година с Обединение,,КС Нова Провадия ", гр. София не са спазени условията на член 112, ал 1, т. 2 по отношение на член 58, ал 1, т. 2 и 3 от Закон за обществените поръчки - при сключване на контракта избраният реализатор не е показал документи по член 58, алинея 1, т. 2 и 3 от Закон за обществените поръчки.

е) При подписване на контракт № 4467 от 13.03.2020 година с Обединение,,КС Нова Провадия ", гр. София, не са спазени условията член 29, алинея 3 по отношение на член 29, алинея 1, т. 1 и с член 36, алинея 1, т. 6 от Закон за обществените поръчки - съобщение за привършване на контракт не е изпратено за издание в РОП в законоустановения период.

ж) Не са извършени две публични поръчки по реда на Закон за обществените поръчки, вследствие на което е нарушена наредбата на член 17, алинея 1 по отношение на член 20, ал, 3, т. 2 и член 3, алинея 1, т. 2 от Закон за обществените поръчки - възложителят не е спазил планувания в Закон за обществените поръчки ред за възлагане на публични поръчки, когато са налице учредения за това.

з) Въпреки предоставения от " Булгатрансгаз " ЕАД спомагателен период (повече от един месец) за показване на документите, нужни за подписване на контракт с определения реализатор - ДЗЗД Обединение " Консорциум АРКАД ", при осъществената финансова ревизия от органите на Агенцията за държавна финансова ревизия (18 март 2022 г.) е установено, че при подписване на контракта (18 септември 2019 г.) е позволено нарушаване на Закона за публичните поръчки, като изпълнителят не е показал част от изискуемите документи.
Нарушения при възлагане на публични поръчки
а) В процеса по желание на реализатор и подписване на контракт с ДЗЗД Обединение " Консорциум АРКАД " е позволена интервенция от страна на министъра на енергетиката (без същият да е едноличен притежател на капитала на сдружението ) посредством предоставяне на съответни писмени инструкции на изпълнителния шеф на " Булгартрансгаз " ЕАД (секторен възложител по смисъла на ЗОП), което не подхожда на наредбата на член 5, алинея 1 от Закон за обществените поръчки - възложителите дават отговор за вярното прогнозиране, обмисляне, осъществяване, привършване и отчитане за резултатите от публичните поръчки.

б) Независимо, че правото на тъжба е въпрос на преценка, поради значимостта на плана и финансовите ползи , неналичието на обжалване от страна на възложителя, респективно отдръпването на жалбата от заинтригувана страна, се явява в несъгласие с естествената пазарна и икономическа логичност, което би могло да се преглежда като индикация за въздействие на външни фактори.
Нарушения на трудовото законодателството
а) В подписаните трудови контракти не се съдържат всички наложителни реквизити по член 66, алинея 1 от Кодекса на труда (място на работа, времетраене на трудовия контракт и др.).

б) В трудовите контракти, подписани с лица заемащи длъжността " водач на тежкотоварен автомобил (над 12 тона) " не е контрактувано използването на спомагателен пратен годишен отпуск .

в) Работодателите не държат разполагаем на контролните органи в предприятията образец от правилника за вътрешния трудов ред и документи, свързани с разпределението на работното време и организацията на работа.

г) Не са избрани документално длъжностни лица в предприятието, които да съставляват работодателя пред контролните органи на инспекцията по труда .

д) Работодателите не са изпълнили задължението си да заявяват по електронен път посредством единния народен уеб страница по член 10, алинея 1 от Наредбата за изискванията и реда за командироване и изпращане на служащи и чиновници в рамките на даване на услуги, данни за командированите служащи на територията на Република България.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР