Провеждане на учебни часове в музеите и художествените галерии и

...
Провеждане на учебни часове в музеите и художествените галерии и
Коментари Харесай

Учебни часове ще се провеждат в музеи и художествени галерии

Провеждане на образователни часове в музеите и художествените галерии и взаимна работа на музейни служащи и педагози за разработване на просветителни стратегии планува Споразумение за съдействие сред Министерството на културата (МК) и Министерството на образованието и науката (МОН).

Документът беше подписан през днешния ден от министрите Боил Банов и Красимир Вълчев в Националния политехнически музей в София.

Предвижда се още посещаване на музейни специалисти в учебните заведения и изнесени занимания за децата в предучилищна възраст. Музеите и художествените галерии  ще разработят  съответни планове на музейни просветителни стратегии и начинания за всеки клас или група, които ще се  афишират на електронните страници на културните институти при започване на всяка образователна година.

Учредява се и взаимна премия на двете министерства „ Музейна просветителна активност “, която ще се връчва годишно на учебно заведение, преподавател, музей и музеен експерт.

Министърът на културата Боил Банов уточни, че подписването на това съглашение се чака от 25 години. „ Надявам се това съглашение да се трансформира в инструмент за това младежите да имат възприятие и схващане за това накъде вървят “, съобщи той.

По думите на министър Вълчев Споразумението е част от приобщаването на културните институти към образованието. Той напомни, че близо половин милион лв. към този момент са отделени за посещаване на възпитаници в музеи и други културни институти.

Искаме децата да опознаят историята и естествените науки. Когато учениците посещават музеи те се срещат с музейни експерти, откриватели. Историята е част от образованието, съобщи след подписването министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. По думите му провеждането на часове в музеите в допълнение би спомогнало за предизвикателство на интереса на учениците и към образователното наличие, и към науките. Идеята за осъществяване на част от образователните занятия в „ естествена среда “ е израз на търсенето на нови похвати и запаси в образованието.

Министър Вълчев акцентира, че по модул „ Музейно учебно заведение “ по национална стратегия, ще се подтиква използването на тази опция от учителите. Той означи, че МОН постоянно е насърчавало визитите на възпитаници в културни институции, като това е залегнало и в плана „ Твоят час “. От октомври 2016 година до юни 2018 година са предоставени близо половин милион лв. за посещаване на културни, исторически, природонаучни, спортни и други обекти. Предвижда се МОН и отсега нататък да финансира този жанр извънкласни действия.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР