Проучванията показват същото, което и здравият разум ни подсказва: Колкото

...
Проучванията показват същото, което и здравият разум ни подсказва: Колкото
Коментари Харесай

Защо някои деца не обичат да четат и какво няма да помогне

Проучванията  демонстрират същото, което и здравият разсъдък ни подсказва: Колкото повече децата четат, толкоз по-добре се оправят и толкоз повече наслаждение изпитват от четенето. За страдание, противоположното също е истина: Децата, които четат доста малко, нормално имат слаби умения за четене. Четенето за тях се трансформира в битка и те го заобикалят постоянно, когато е допустимо.

 Има ли нещо, което можете да извършите, с цел да насърчите децата си да четат? На първо място, потребно е да знаете аргументите, заради които детето не харесва или отхвърля да чете. Тези аргументи могат да ви оказват помощ да решите какво ще работи най-добре като мотивация за него да открие или преоткрие какъв брой занимателно може да е четенето.

Защо някои деца не обичат да четат?

Някое от тези изказвания звучи ли ви познато? Това са аргументите, които децата постоянно акцентират, с цел да не четат:

Скучно е. Не се отчайвайте, в случай че това е отгорът на децата ви по отношение на това, което им дават да четат в учебно заведение. Вкъщи можете да ги запознаете с други материали за четене, по-тясно свързани с техните ползи. Нямам време. Децата са заети. Училището, приятелите, спорта, домашните, малкия екран и домашните отговорности – всички те се конкурират за времето им. Някои деца имат потребност от вашата помощ, с цел да подредят графика си и да включат в него време за четене. Прекалено е мъчно. За някои деца четенето е муден, комплициран развой. Ако детето ви изпитва компликации да чете, говорете с учителите му. Попитайте по какъв начин можете да намерите забавни книги и материали, написани на равнище, което подхожда на опциите му за четене. Не е значимо. Често децата не правят оценка по какъв начин четенето може да бъде целеустремено или от голяма важност за живота им. Родителите могат да се ангажират да намерят материали за четене по тематики, които са значими и забавни за децата им. Не е занимателно. За някои деца и изключително тези, които срещат компликации при четенето, книгите провокират безпокойствие. Дори за деца с положителни умения за четене, натискът в учебно заведение и в дома, който натъртва на четенето по обвързване може да направи четенето скучно. Нашият съвет: Отнемете напрежението от четенето, тъй че децата ви да могат да се забавляват.

Ако някой различен в фамилията ви е имал проблеми с четенето, има по-голям късмет децата ви да изпитат същите компликации. Говорете със експерт или с учителите на децата, в случай че имате подозрения за проблем с четенето.

Какво няма да помогне

По думите на родители, следните тактики единствено затвърждават нежеланието и съпротивата на детето да чете:

" Четене на конско ". Избягвайте лекции за цената и значимостта на четенето, както и принуждаването на дете, което не чете. Детето ви единствено ще недоволства. Подкупването. Въпреки, че няма нищо неприятно в това да възнаграждавате напъните на детето да чете, не желаете то да чака премия след всяка прочетена книга. Когато е допустимо, предложете друга книга или списание (по избор на детето) дружно с похвалните думи. Можете да давате и други значими награди, когато има мотив, само че ги предлагайте все по-рядко. С течение на времето, детето ви ще претърпява самото четене като премия. Осъждането на работата на детето. Разграничете работата за учебно заведение от четенето за наслаждение. Подпомагането на детето да се любува на четенето е потребно единствено по себе си. Критикуването на избора на детето. Да четеш съвсем всичко е по-добре от това да не четеш нищо. Въпреки, че може да чувствате, че детето ви избира книги, които са прекомерно лесни или които се отнасят към тематиките прекомерно несериозно, крийте разочарованието си. Четенето на всяко равнище е скъпа подготовка и сполучливото четене оказва помощ за построяването, както на убеденост, по този начин и на умения за четене. Ако разликите ви са просто въпрос на персонален усет, уважавайте правото на детето да има  собствени желания. Създаване на нереалистични цели. Наблюдавайте за дребни признаци на прогрес, вместо за трагични промени в навиците на детето за четене. Не очаквайте насилствен четец да приключи книга за един ден. Може би за седмица, с деликатно насърчаване. Когато вършим четенето на огромна работа. Не превръщайте четенето в акция. Под напън, децата могат да четат единствено, с цел да задоволят родителите, а не себе си, а могат и да се извърнат и да откажат да четат напълно.

 

Инфо: www.highviewart.com

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР