Проучване твърди, че две съставки, които се използват често в

...
Проучване твърди, че две съставки, които се използват често в
Коментари Харесай

Свързаха две често срещани хранителни добавки със затлъстяване и възпаление на стомаха

Проучване твърди, че две съставки, които се употребяват постоянно в храната, покачват доста риска от затлъстяване и водят до съществени проблеми със стомаха и червата, осведоми Science Alert.

Става въпрос за две емулсии с имената карбоксиметилцелулоза и полисобрат-80, които се употребяват, с цел да предотвратяват разпадането на някои храни като майонезата да вземем за пример. Те постоянно намират приложение в обработката на храната, само че учените са разкрили, че даже извънредно ниски концентрации от тях пречат доста на стомашните бактерии при мишките.

Разнообразните бактерии са извънредно значими за такива индикатори като тежестта, храносмилането и имунната система, а в лабораторни условия въпросните две емулсии засягат доста бактериите в червата на мишките и водят до инфектиране.

Учени от Щатския университет на Джорджия са открили, че мишките, които се хранят с храна, съдържаща въпросните съставки, бързо развиват чести и тежки пристъпи на стомашно-чревно инфектиране. Нещо повече, тези резултати се демонстрират даже, когато потреблението е едвам 1/10 от предписанията на Комисията по храните и медикаментите за допустимото наличие на емулсиите.

Най-тежки били резултатите при потреблението на количество, еквивалентно на постоянното ястие на сладолед.

" Емулсиите пречат на бактериите да влязат в контакт в клетките в стомаха. в случай че това се случи, резултатът е инфектиране в червата, което може да докара и до промени в метаболизма ", споделят учените, чиято последваща стъпка в проучването ще бъде проби за нездравословното въздействие на емулсиите при хора. Досега науката не е потвърдила, че питателните добавки са токсични за бозайниците, само че екипът смята, че предходните огромни изследвания не са се съсредоточавали върху такива елементи като бактериите в стомаха.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР