Проучване сред 807 пациенти над 18 години с астма от

...
Проучване сред 807 пациенти над 18 години с астма от
Коментари Харесай

За 90% от пациентите с астма болестта влияе отрицателно на живота им

Проучване измежду 807 пациенти над 18 години с астма от пет страни открива систематични пропуски в грижите за тях, макар че пациентите смятат, че астмата им е добре следена. Изследването е на Глобалната организация за пациенти с алергии и болести  на белите дробове .

Проучването демонстрира, че по-голяма част от пациентите се усещат подкрепяни от своя доктор и при повече от половината от тях нараства увереността им в контрола на астмата през последната година. 90% от астматиците оповестяват, че заболяването има негативно влияние върху живота им , повече от половината са употребили най-малко един ден болнични във връзка астматичен припадък през последната година.

Повече от една четвърт (27%) от пациентите не са били осведомени какъв е допустимият оптимален брой инхалации със синия облекчаващ признаците инхалатор на седмица. Близо половината от интервюираните (45%) протягат ръка към него 3 и повече пъти седмично, което  е евентуален сигнал, че астмата им не е добре следена. Това ги излага на нараснал риск от пристъпи на астмата, които могат да бъдат животозастрашаващи. Едва 13% от пациентите са наясно с обстоятелството, че несъразмерната приложимост на инхалатор ги излага на висок риск от астматичен припадък без значение от тежестта на тяхната астма.

Над половината от участниците в изследването са употребявали орални кортикостероиди за преодоляване на астматичен припадък . При пациенти с тежка астма честата приложимост на орални кортикостероиди е знак за неконтролирано заболяване. 
Астмата е хронично хетерогенно заболяване, което се характеризира с хронично инфектиране на дихателните пътища. Тя е най-честото хронично заболяване при децата . Характеризира се с непостоянни във времето и по тежест респираторни признаци като най-чести са хрипове, зной, стягане в гърдите и кашлица.Тя визира към 339 млн. души по света, а в България пациентите с астма са към 400 хиляди.
Подобряване на информираността за астмата като хронично, а не остро заболяване, което постанова непрекъснато лекуване и прецизно придържане към рекомендациите на лекаря и назначената терапия биха подобрили контрола му.

Данните от изследването се афишират във връзка 3 май – Световния ден на астмата , който тази година се отбелязва под мотото „ Да преодолеем пропуските в лекуването на астмата “.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР