Проучване на общественото мнение в Сърбия показа, че 79 процента

...
Проучване на общественото мнение в Сърбия показа, че 79 процента
Коментари Харесай

Близо 80% от сърбите са против членство в НАТО

Проучване на публичното мнение в Сърбия сподели, че 79 % от жителите са срещу участие на страната в НАТО, 10 % го поддържат, а 64 % не биха приели опрощение от НАТО за бомбардировките над Сърбия през 1999 година, съобщи организация Бета и Българска телеграфна агенция.

Анкетата бе проведена от Института по европейските въпроси във връзка 20 години от интервенцията на НАТО, подхваната за преустановяване на кървавия спор в Косово.

Мнозинството от интервюираните считат, че аргументите за бомбардиране на Сърбия са военно-политическите и икономическите ползи на Съединени американски щати и Запада.

Около 30 % от жителите биха приели опрощение от НАТО за бомбардировките, а измежду 64-те %, които не биха го приели, преобладават дамите, жителите на Западна Сърбия и по-възрастните жители.

Сътрудничество на Сърбия с НАТО поддържат 31 % от интервюираните, основно мъже и поданици на региона Войводина и на Белград, до момента в който 61 % са срещу съдействието.

Анкетата сподели още, че 46 % от жителите считат, че не е време за помиряване с алианса, 43 % са за помиряване, а 11 % не са дали отговор на този въпрос.

Според 63 % от интервюираните участието в НАТО няма да донесе никаква изгода на Сърбия, до момента в който малко повече от 20 %, основно мъже до 30 години със приблизително и висше обучение, считат, че Сърбия може да има изгода от участието.

Анкетата е направена от 8 до 14 март и в нея са взели участие 1207 жители.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР