Процесът ще е дълъг и всеки трябва да участва в

...
Процесът ще е дълъг и всеки трябва да участва в
Коментари Харесай

Фандъкова: Полагаме огромни усилия, за да ограничим движението на автомобили


Процесът ще е дълъг и всеки би трябвало да взе участие в него. Само през вчерашния ден над 23 000 души са си купили "зелен билет ". Това е положително начало. Не може да чакаме да се оправим с този проблем за един ден и с една мярка.

Това сподели в предаването "Още от деня " по Българска национална телевизия кметът на София Йорданка Фандъкова. "Програмата за по-чист въздух включва над 100 ограничения. Последните ограничения, които прихме, са за изключително състояние. Една от най-мащабната ни стратегия е тази за замяна на рейсовете в градския превоз. Само за последните 3 години сме съумели да подменим 50% от рейсовете. Тази стратегия продължава да се развива, като и сега сме в развой на закупуване на електрически рейсове. Ще има и рестрективни ограничения като ограничение на "синята " и "зелената " зони в София. Вече е в ход въвеждането на буферни паркинги, където да се паркират колите и да се употребява метрото. Това са краткотрайни ограничения и ще се ползват в дни, в които обстановката с мръсния въздух е тежка. Такива ограничения се ползват в доста огромни европейски градове. Ние работим с такива градове и взаимно обменяме опит. Във всеки град проблемите са разнообразни ", разкри Фандъкова.

"Основен проблем за града е битовото отопление. Недопустимо е да се горят отпадъчни материали. В момента правим непоколебим надзор и инспекции. Целта ни е с нашите благоприятни условия да прекъснем пътя на отпадъчните материали до печките на хората. Наказват се пунктове за вторични първични материали, автосервизи и други. Проверките не престават и сега. Въвели сме план в Нови Искър за обществено слаби хора. На тях са им обезпечени печки, които работят с еко пелети. Има концепция, разговаряли сме със общественото министерство, помощите за отопление да се раздават под формата на еко пелети. Пак ще повторя, че ограниченията са над 100 и по всички тях се работи ", безапелационен беше кметът на София.

"Полагаме големи старания, с цел да ограничим придвижването на коли и да насърчим придвижването на колела. Това също е една от ограниченията. В този развой също би трябвало да участваме всички. Аз не тичам от отговорност. Ясно е, че има проблеми и се позволяват неточности. Само за последните 2 години сме наложили над 2 млн. лв. наказания на неточни реализатори на поправки в София. Моята задача е да сме безкомпромисни към неприятно свършена работа. Пак ще кажа, че не плащаме за неприятно свършена работа ", приключи Фандъкова.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР