Процесът на присъединяване на Турция към Европейския съюз е разтърсван

...
Процесът на присъединяване на Турция към Европейския съюз е разтърсван
Коментари Харесай

Възможно ли е да бъде разрешена кризата между ЕС и Турция?

Процесът на присъединение на Турция към Европейския съюз е разтърсван от двустранните рецесии с Германия, Франция и Холандия.
Отношенията сред Турция и Европейски Съюз претърпяват най-тежкия си интервал от съвещанието на Европейския съвет в Люксембург на 12-13 декември 1997 година Страните от Европейски Съюз разискват прекъсването на договарянията, почнали преди 13 години.
Това написа в собствен разбор журналистът Дениз Зайрак, Hürriyet Daily News.
Някои от моите читатели ми изпратиха послания, които мога жестоко да обобщя като: " Разбрахме, че има рецесия с Европейски Съюз, само че пиши за това по какъв начин тази рецесия ще бъде решена ". Нямам рецепта за това по какъв начин ще бъде преодоляна. Мога обаче да кажа по какъв начин рецесиите са били преодолявани в предишното, като си припомням пътната карта на връзките сред Турция и Европейски Съюз, която съм следил без спиране в продължение на 22 години.
Отношенията грохнаха преди 22 години
Отразявах срещата на Европейския съвет в Люксембург като сътрудник на дипломацията на ежедневника " Радикал ". " Започването на договаряния за пълноправно участие с 10 някогашни страни от Източния блок, Кипър и Малта " бяха на дневен ред. Очакваше се Турция да бъде включена в процеса на разширение на Европейски Съюз, само че водачите на районната организация не дадоха ход на това. Независимо от сериозните възражения на Турция, беше решено също по този начин да стартират договаряния за пълноправно участие с Кипър.
Месут Йълмаз бе министър-председател, а всички европейски публицисти, които отразяваха срещата, ни питаха: " Ще пристигна ли Йълмаз? " Йълмаз не участва на срещата, само че самолетът му се приземи в Брюксел на път към Съединени американски щати, а той се обърна към Европейски Съюз от европейската столица: " Прекъсваме политическия разговор с Европейски Съюз. Ако започнете договаряния с гръцката администрация на Южен Кипър, ще стартираме процеса на обединяване със Севернокипърската турска република. "
Този ден Съветът на Европейски Съюз разгласи, че няма да стартира договаряния с Турция заради " политически и стопански аргументи ". Това означаваше, че съгласно Европейски Съюз Турция не е изпълнила критериите от Копенхаген в политическата област и също не съумя да извърши критериите от Маастрихт в икономическата област.
Кризата от този ден бе решена две години по-късно. От студа на Финландия ние, публицистите, които отразявахме срещата на високо ниво в Хелзинки на 10-11 декември 1999 година, се върнахме с една добра и две неприятни вести. Турция беше оповестена за " претендент ", само че договарянията за пълноправно участие не започнаха. Преговорите с Кипър публично започнаха.
Успехът на промяната на ПСР
Съдбата на връзките се промени по време на интервала на ръководство на Партията на справедливостта и развиването (ПСР), която се придържаше към дневния ред на Европейски Съюз. По време на срещата на върха на Европейски Съюз в Хелзинки през декември 2004 година беше декларирано, че Турция значително е приключила акомодацията си към критериите от Копенхаген и беше оповестено, че договарянията за присъединение с Турция ще стартират неотложно. Фактът, че ПСР извърши изцяло промените след икономическата рецесия от 2001 година, проправи пътя на страната да реализира и икономическите критерии.
Правителствата на ПСР одобриха осем пакета за хармонизиране от Народното събрание сред 2002 и 2009 година, с цел да изпълнят политическите критерии. Смъртното наказване беше отстранено през същия интервал. Процесът на обжалване в сходство с решенията на Европейския съд по правата на индивида бе признат. Международните конвенции бяха обсъждани над националното законодателство. Статутът на Съвета за национална сигурност беше изменен и беше обещано правото на персонално заявление до Конституционния съд.
Въпросът да познаваш лични дефекти, преди да обвиняваш другите за тях
Докато всички тези събития се случваха, Европейски Съюз приложи доста двойни стандарти към Турция. Въпреки това, държавните управления на ПСР не се забавиха по пътя си към Европейски Съюз до 2009 година макар всички тези реализации. Президентът Реджеп Тайип Ердоган сподели: " Ние ще създадем тези стандарти стандартите на Анкара и ще продължим по пътя си, в случай че е належащо ", и продължи пътя си. Позицията на Ердоган в интерес на разговора даже смекчи отношението на Меркел, която внезапно се противопоставяше на цялостното участие на Турция.
Днес сцената се е трансформирала на 180 градуса. Да, отношението на страните от Европейски Съюз във връзка с терористичните организации ФЕТО (Фетхуллалистка терористична организация) и ПКК (Кюрдската работническа партия) е тревожно. Те заслужават да бъдат упреквани за грешките си. Но не би трябвало да се не помни, че главните въпроси, свързани с правата на индивида, като да вземем за пример " задържани публицисти ", " независимост на мисълта и изразяването " и " правото на обективен развой ", за които смятахме, че са станали нещо от предишното, още веднъж започнаха да бъдат проблем при държавните управления на ПСР от 2002 до 2009 година Ако бяхме познали нашите лични дефекти и бяхме трансформирали критериите на Европейски Съюз в критерии от Анкара, щяхме да тежим доста повече, когато им споделяме за техните неточности във връзка с ФЕТО и ПКК и техните неистини и двуличие.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР