Прототип на първия дървен транзистор – има диаметър 3 см

...
Прототип на първия дървен транзистор – има диаметър 3 см
Коментари Харесай

Учени създадоха първия в света дървен транзистор


Прототип на първия дървен транзистор – има диаметър 3 см и работи на периодичност 1 Hz
(снимка: PNAS)

Шведски откриватели създадоха първия в света дървен транзистор. Прототипът има диаметър 3 см и работи на периодичност към 1 Hz, само че бъдещото му развиване може да отвори пътя за по-екологична електроника.

Учени от Линшьопингския университет и Кралския софтуерен институт в Стокхолм разгласиха документ, в който разказват основаването, опциите и капацитета на дървен електрохимичен транзистор (Wood Electrochemical Transistor, WECT), създаден неотдавна от екипа.
още по темата
WECT може да проправи пътя за по-екологична и биоразградима електроника. В допълнение, дървената електроника може да обезпечи дистанционно управление на растения. Създаденият транзистор е с диаметър 3 см и периодичност на превключване под 1 Hz.

„ Дървесният транзистор е муден и обемист, само че работи и има огромен капацитет за развиване ”, споделя за новаторската разработка Исак Енгквист, старши доцент в лабораторията за органична електроника на Линшьопингския университет, представен от Tom’s Hardware.

За да основат WECT, учените са употребявали проводящо дърво (CW). То се получава посредством премахване на лигнина от дърво благодарение на химически разтворител. Впоследствие каналите, в които участва лигнин, се заменят с полимер със смесена електронно-йонна проводимост.

Учените настояват, че имат доказателства за работоспособността на дървения транзистор
(снимка: Linkoping University)

За задачите на плана учените са избрали дървесина от балсово дърво (поради мечтаната вътрешна канална структура) и проводящ полимер PEDOT:PSS. Три сегмента от проводящото дърво са употребявани за създаване на WECT: един като централен канал на транзистора и по един като горни и долни гейтове.

Изследователите настояват, че имат доказателства за превключващите благоприятни условия на дървения транзистор. Те се надяват, че създаването им ще въодушеви и други научни екипи, което ще докара до рационализиране на дървения транзистор.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР