Противоречие е имало и между апостолите Петър и Павел и

...
Противоречие е имало и между апостолите Петър и Павел и
Коментари Харесай

Митрополит Николай с първи думи след смъртта на Неофит

" Противоречие е имало и сред апостолите Петър и Павел и никой никого не е нарекъл еретик. Нормално е в земната, войнстваща черква да има разногласие, несъгласия и различия, само че в последна сметка: " Където са събрани двама-трима " - споделя Христос - " в Мое име, там съм и Аз измежду тях ". Светият дух управлява Светата черква посредством правилото на съборността, на болшинството на Светия Синод. А на последното заседание видяхте решенията - цялостно единогласие " - това разяснява пред Българска национална телевизия Пловдивският митрополит Николай по отношение на несъгласията около избора на Сливенски митрополит.

Светият Синод ще реши дали да отсрочи този избор, до момента в който бъде определен нов патриарх или не, добави митрополит Николай.

След кончината на Негово Светейшество Българският ще бъде спазена тъкмо и прецизно процедурата, регламентирана в настоящия правилник на Българската православна черква, увери Негово Високопреосвещенство.

" Загубата за Светата ни черква и българският народ е голяма. Негово Светейшество самичък себе си и целия си живот на Христа Бога и на Светата черква отдаде. Затова, уверен съм - безконечен и благословен ще пребъде в признателната българска памет молитвеният спомен за него. Бог да го елементарни и упокои във Вечното си царство ", сподели още Негово Високопреосвещенство.

Тъжната новина разясниха и Ловчанският митрополит Гавриил и Силистренският митрополит Яков. 

" Загубата е огромна, тъй като си отиде един дългоценен човек. Отношението на към хората беше постоянно със примирение и обич, а това е доста значимо те да усетят, че има откровени връзки ", сподели пред Българска национална телевизия Ловчанският митрополит Гавриил.

За починалия патриарх митрополит Гавриил сподели: " Стараеше се, в случай че може да даде добър съвет, да укрепи индивида, да го въодушеви, да му помогне в сложен миг, да не изпада в отчаяние. През последните години станахме доста близки и постоянно му целувах ръка и той на мен. Да взимаме образец от неговото миролюбие и от неговата богословска подготовка. Той беше един прелестен богослов и огромен деятел на църковното пеене ". 

По отношение на избора на нов глава на Българската православна черква, митрополит Гавриил сподели, че няма да е лека задача, само че се надява, че защото нищо не става без Божията воля, да се избере който ще е най-подходящ и който ще се оправя най-добре с проблемите и да води църквата напред.

Силистренският митрополит Яков пък акцентира, че е бил преподавател на всички във вярата и в добродетелите. " Това е човек, който даде целия си живот в служение на Бога и на хората, който беше наш преподавател и персонално мой преподавател освен по книга, само че и преподавател във вярата, в добродетелите, образец за всички индивиди ", сподели митрополит Яков.

Той акцентира, че няма разделения в Светия Синод около касирания и отсрочен избор за Сливенски митрополит:

" В Светия Синод решенията са диктувани от Светият Дух. Разделения нямаме в Синода, това, че има някой някакво друго мнение не значи разделяне. Духът, който царува сред членовете на Св. Синод, е духът на любовта, което Негово Светейщество непрекъснато ни учеше ".

Снощи в 22.22 часа Негово Светейшество издъхна в реанимацията на Военномедицинска академия в София, където бе признат с белодробно заболяване преди повече от четири месеца. Неофит бе на 78 години. Сега следва да бъде определен нов патриарх. 

Кандидат за патриарх и Софийски митрополит би трябвало да е епархийски митрополит, да е не по-млад от 50 година, да е управлявал епархия като митрополит най-малко 5 години и да се отличава с верни мисли върху православната религия и с тъкмо съблюдаване на църковния ред.

Българската православна черква има 13 епархии в България (Софийска, Варненска и Великопреславска, Великотърновска, Видинска, Врачанска, Доростолска, Ловчанска, Неврокопска, Плевенска, Пловдивска, Русенска, Сливенска и Старозагорска) и 2 задгранични (Американска, Канадска и Австралийска епархия и Западно- и Средноевропейска епархия).

В момента Сливенската епархия няма определен митрополит след гибелта на Йоаникий. Според богослови гибелта на патриарха ще отсрочи избора на нов Сливенски митрополит, заради което наследникът на Неофит ще бъде определен измежду деветима членове на Светия синод.

Това е по този начин, защото четирима не дават отговор на изискванията да оглавят църквата. Трима от тях - Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, Неврокопският митрополит Серафим и Старозагорският митрополит Киприан не са навършили 50 години.

Доростолският митрополит Яков пък не дава отговор на условието да е управлявал епархия най-малко 5 години - той беше определен през 2020 година

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР