Протестите, които разтърсиха Иран, не бяха насочени само към икономиката.

...
Протестите, които разтърсиха Иран, не бяха насочени само към икономиката.
Коментари Харесай

Президентът на Иран скастри хардлайнерите: Протестите не бяха само икономически

Протестите, които раздрусаха Иран, не бяха ориентирани единствено към стопанската система. Това разгласи иранският президент Хасан Рохани, като същинската цел на тези мнения се допуска, че са авторитетните консерватори, противопоставящи се на проектите му за увеличение на самостоятелните свободи в Ислямската република и насърчаването на разведряването в интернационален проект, оповестява " Ройтерс ".

Прагматичният ислямски свещеник, който победи антизападните консервативни хардлайнери, спечелвайки втори президентски мандат през предходната година, също по този начин прикани за анулацията на рестриктивните мерки върху обществените медии, употребявани от антиправителствените протестиращи в най-голямото предизвикателство към твърдолинейните управляващи от 2009 година насам.

" Би било неправилно показване (на събитията), а също по този начин и засегнатост към иранския народ да се каже, че той има единствено стопански претенции ", посочи Рохани, добавяйки: " Хората имат стопански, политически и обществени претенции. "

Влиятелната Революционна армия на Иран разгласи през вчерашния ден, че силите за сигурност са поставили завършек на траялите една седмица безредици, които били подбудени от " непознати врагове ".

Протестите, които започнаха поради икономическите проблеми, изпитвани от младите и работническата класа, се разпространиха допълнително от 80 града и по-малки обитаеми места, като доведоха до 22 жертви и повече от 1000 задържани.

Според управляващите всички уредници на митингите са били разпознати и задържани, като могат да получат даже смъртни присъди.

Ирански народен представител удостовери гибелта на арестуван в пандиза, като съгласно управляващите той се бил самоубил.

Мнозина от протестиращите сложиха под въпрос външната политика на Иран в Близкия изток, където той се намеси в Сирия и Ирак в борба за въздействие с вражеската Саудитска Арабия.

Повтаряйки част от реториката си по време на предизборната акция, Рохани съобщи, че на хората би трябвало да им се разреши да подлагат на критика всички представители на властта в Иран, без изключение.

" Никой не е почтен и хората могат да подлагат на критика всеки ", отсече Рохани.

Той също по този начин отхвърли апелите, идващи от твърдолинейни духовници, които желаеха от държавното управление да блокира достъпа до обществените медии и приложенията за известия. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР