Протестиращи посрещнаха народните представители пред Народното събрание, където ще се

...
Протестиращи посрещнаха народните представители пред Народното събрание, където ще се
Коментари Харесай

Протестиращи пред НС поискаха незабавно да се приемат промените за домашното насилие

Протестиращи посрещнаха народните представители пред Народното събрание , където ще се организира изключително съвещание, на което ще се обсъдят и гласоподават измененията в Закона за отбрана от домашното принуждение и Наказателния кодекс, съобщи БГНЕС.

Протестиращите се събраха пред Народното събрание, с цел да припомнят, че народът ясно е декларирал своето опълчване на насилието , учредено на пола, само че и с цел да са сигурни, че този път депутатите ще имат смелостта да гласоподават по този начин нужните промени в Наказателен кодекс и ЗЗДН.

Те държат плакати с надпис “Нито една повече ”, “Промени в Наказателен кодекс в този момент ”, “Не си самичък ”, “Промени в ЗЗДН в този момент! ”, “Заедно за Дебора ”.

„ Искания на нашия колектив „ Феминистки мобилизации “ са за незабавното прибавяне на термина “интимен сътрудник ” към кръга от лицата, за които жертва на принуждение, може да потърси отбрана. Това е смяна в ЗЗДН “, изясни Ширин Ходжева, представляваща колектива „ Феминистки мобилизации “.

Специфично за през днешния ден е дебатът в пленарна зала да бъде градивен, пореден и да се заобикалят концепциите за това да изчакваме и прибързваме, тъй като всеки един ден изчакване, слага предпоставки насилието да продължава “, добави тя.

Ходжева сподели, че н астояват и за основаване на спешни центрове за потърпевши от принуждение във всяка една област в страната, само че и също така националният съвет за предварителна защита и отбрана от домашното принуждение да се свика в най-кратки периоди. „ За страдание, едни от нашите претенции, които няма да бъдат обсъждани през днешния ден, е да бъдат добавени дефиниции в Наказателен кодекс за фемицид, принуждение, учредено на пола и закононарушения от ненавист, осъществени на основата на пола, както и прибавяне на формулировка за психическо и икономическо принуждение в Наказателен кодекс “, посочи тя.

Включването на полово обучение в просветителната система също е част от техните претенции.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР