Протестът на медицинските сестри цели нещо различно от защитаване на

...
Протестът на медицинските сестри цели нещо различно от защитаване на
Коментари Харесай

Костадин Ангелов: Протестът на сестрите цели нещо друго от защитаване на медицинските интереси

Протестът на медицинските сестри цели нещо друго от отбраняване на медицинските ползи, защото нито един от чиновниците в МБАЛ-Смолян не е сложил настояванията на протестиращите. Това сподели министърът на опазването на здравето проф. Костадин Ангелов пред публицисти в Смолян. Той е провел среща и с Мая Илиева, представител на протестиращите в София медицински сестри, заяви Българска телеграфна агенция.

 Мая Илиева извежда медицински сестри на палатки пред Министерство на здравеопазването Виж още

Колегите (от МБАЛ-Смолян) бяха доста сюрпризирани от настояванията на синдиката, който съставлява госпожа Илиева и не припознават техните претенции, добави проф. Ангелов.

Няма дефицит на персонални защитни средства в лечебните заведения в страната, съобщи проф. Ангелов, опровергавайки медийни изявления.

Според него в складовете са обезпечени количества персонални защитни средства, които подсигуряват обезпеченост за идващите 3 месеца.

Организацията в област Смолян и в МБАЛ-Смолян е на извънредно положително равнище, уточни здравният министър след среща с управлението на регионалната болница и медици от първа линия в битката с COVID-19.

В регионалната болница сега са настанени 24 пациенти с позитивна ковид зараза, излекуваните до момента са 102-ма, уточни министърът.

Данните за спад на случаите на ковид през последните 2 седмици не са задоволителен знак, с цел да кажем, че епидемията понижава, разяснява министърът.

В отговор на журналистически въпрос за предстоящ втори пик през зимния сезон, проф. Ангелов съобщи, че системата е подготвена за епидемията през зимния сезон, а никой не може да отговори дали следва втори пик.

Готвим се за втори пик, за увеличение на заболелите през есента, готвим системата в тази посока, с обезпечаването с персонални защитни средства, консумативи, добави здравният министър.

Системата е подготвена за есента, безапелационен е министър Ангелов.

Относно сключването на контракти с общинските лечебни заведения по клиничната пътека за ковид, здравният министър уточни, че е взето решение да се позволява болница да ангажира на цивилен консултантски контракт експерт по инфекциозни заболявания, в случай че липсва инфекционист в лечебното заведение.

Такъв контракт ще бъде подписан в болничното заведение в Добрич. С това решение ще се подкрепи активността на структури в страната, които нямат инфекционист на трудов контракт. След сключване на гражданския контракт, ще стане вероятен и контракт по 104-а клинична пътека.

В лекуването на Коронавирус инфекцията в международен мащаб имаме извънредно огромен прогрес, изключително във връзка с имунизациите, уточни проф. Ангелов.

Във връзка със известието на Европейски Съюз, че се възнамерява закупуването и гарантирането на 900 милиона ваксини, за българските жители ще бъдат обезпечени 2 млн. ваксини, когато бъдат подготвени и регистрирани на територията на Съюза.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР