Протеин, ориз, зеленчуци и прясно мляко: задължителните съставки на обяда

...
Протеин, ориз, зеленчуци и прясно мляко: задължителните съставки на обяда
Коментари Харесай

Как в Япония учат децата да се хранят здравословно


Протеин, ориз, зеленчуци и прясно мляко: наложителните съставки на обяда в японските учебни заведения. Там децата се хранят против единствено 2 евро за порция обяд. В учебно заведение те построяват здравословни привички, които се придвижват вкъщи.

Правилата в японските учебни заведения са строги

Всеки ден децата в начално учебно заведение номер 6 в Кодаира край Токио получават здравословен и уравновесен обяд. В учебната градина, която наподобява по-скоро на селска равнища, учениците засаждат различни зеленчуци - като сладки картофи и репи.

" Децата би трябвало да познават храните освен от супермаркета ", изяснява учителката Хидеко Шиари. В учебното заведение тя дава отговор за хранителния режим и постоянно съпровожда класовете до учебното опитно поле. За децата всяко посещаване там се трансформира в премеждие. Второкласничката Ико Натака споделя: " За пръв път прибирам реколтата от зеленчуци. Това ми достави голямо наслаждение ".
Редакцията предлага
Две евро за порция обяд

В Япония тематиката за здравословното хранене е част от образователния проект във всички начални и междинни учебни заведения. В учебното заведение в Кодаира са изключително дейни в тази сфера. Картофите от учебната градина се трансформират в проучвателен обект за децата, а след това отиват в казана с учебния обяд. Всеки ден в учебното заведение се готви свеж обяд за над 600 деца.

Съвместният обяд е неотменна част от всекидневието на учениците в държавните японски начални и междинни учебни заведения. Обичаят, зародил във времена на недостиг, в това време демонстрира позитивното си влияние и в едно заможно общество. Дори самият факт, че всички възпитаници обядват дружно в непрекъснат час, се отразява добре на здравето на децата. Не на последно място по този метод се оказва неоценима помощ и на родителите - те заплащат за един обяд единствено по към 2 евро.

И чаша прясно мляко

В учебното хранене Япония залага на система, която е била усъвършенствана в продължение на десетилетия. За разлика от класическия обяд в едно немско учебно заведение, който се състои от едно главно ястие и десерт, в японските учебни заведения обядът е композиция от разнообразни съставни елементи: по предписание постоянно има ястие, което е богато на нишесте - постоянно ориз, към него се прибавя храна, която съдържа най-вече протеини - например риба или месо, както и вегетарианска гарнитура от зеленчуци. Към обяда наложително се предлага и дребна бутилка с прясно мляко.

Училището в Кодаира отдава огромно внимание на салдото сред обособените хранителни съставки и непрекъснато опитва с нови предписания. Много от учениците виждат тук някои храни, с които у дома не са привикнали, само че готвачът не прекалява в това отношение. Основното предписание е храната да е вкусна и децата да я хапват с наслаждение.

В Япония: по едно дете на чин

Предварително се пресмята хранителната стойност на всеки обособен обяд - в началното учебно заведение той би трябвало да има между 600 и 700 килокалории. Не е желателно и не се позволява децата да си носят храна от у дома, тъй като " непознатата храна ", без значение дали от учебната лавка или от родителите, може да разбърка учебния хранителен режим.

Всички печелят от това

Общият обяд в учебно заведение се подчинява на строго избрани правила: децата сами сервират храната. Обядва се в класната стая и по време на храненето не е желателно да се беседва, а това е улеснено от обстоятелството, че учениците в началния курс седят единствено по един на чин. Правилата в японските учебни заведения са строги и учат на дисциплинираност, само че в начално учебно заведение номер 6 в Кодаира атмосферата е много свободна. По време на обяда звучи приятна музика, а чиниите на децата нормално бързо се изпразват.

" Възпитателните въздействия във връзка с здравословното хранене оказват въздействие и над фамилиите ", споделя Наоко Маекда от японското земеделско министерство. " Онова, което децата научат за питателните артикули, оказва въздействие над храненето им и отвън учебно заведение. В резултат на това например се увеличи делът на децата, които постоянно закусват у дома ", споделя тя.

***
Разгледайте и тази фотогалерия от нашия списък:


Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР