Пророк Елисей живял около 900 г. преди Христос. Той бил

...
Пророк Елисей живял около 900 г. преди Христос. Той бил
Коментари Харесай

Честваме свети пророк Елисей и на свети патриарх Методий Цариградски

Пророк Елисей живял към 900 година преди Христос. Той бил възпитаник на свети оракул Илия и негов правоприемник в пророческото служение. Когато Бог се явил на Илия на планината Хорив и му поръчал да помаже (с елей, т.е. да постави) вместо себе си оракул, той направил това над Елисей, Сафатов наследник. Пророк Илия видял усърдието на своя възпитаник и преди да си замине от този свят, му споделил:

- Искай, каквото желаеш да ти направя, преди да бъда взет от тебе!
Елисей отвърнал:

- Духът, който е в тебе, да бъде двойно върху мене!

- Мъчно нещо искаш - му споделил Илия, само че извършил молбата на своя правоприемник.

Оттогава Елисей ревниво се отдал на пророческо служение, като наставлявал във вярата израилския народ и посредством многочислени чудеса показвал Божията мощ. Народът виждал в Елисей Божи делегат, назидавал се от неговите слова и, когато го слушал, изоставял служението на езическите богове. Всичко това е разказано в Библията, Четвърта книга царства. Елисей починал в дълбока напреднала възраст.

Свети Методий е роден в град Сиракуза, Сицилия, и живял през VIII-IX век. На млади години приел монашество и се подвизавал в манастир. Цариградският патриарх Никифор оценил качествата му и го взел в столицата. Методий се показал като самоуверен защитник на иконопочитанието, само че поради това бил изпратен от властта на изгнание, където прокиснал седем години. Императрица Теодора, майка на малолетния Михаил III и регент, освободила от изгнание Методий и той бил определен за патриарх. По негово време в Цариград бил призован събор, на който е одобрено иконопочитанието. След седмица, в първата неделя от Великия пост, патриарх Методий тържествено внесъл иконите в храма и написал песнопение в тяхна чест. Оттогава на този ден се празнува Неделя на православието. Свети Методий, този популярен изповедник на вярата, умрял в 846 г.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР