Пропуски във федералното законодателство на Русия и чиновническа немарливост са

...
Пропуски във федералното законодателство на Русия и чиновническа немарливост са
Коментари Харесай

Пропуски в закона и немарливи чиновници причинили пожарите в Сибир

Пропуски във федералното законодателство на Русия и чиновническа небрежност са измежду главните аргументи за пагубните мащаби на пожарите в Сибир. Това споделя в изявление за БНР известният съветски еколог Александър Колотов, член на Обществения съвет към Министерството на горското стопанство на Красноярския край, обиден съществено от горските пожари в страната.

Около 10 хиляди души и към 3 хиляди единици техника са ангажирани с гасенето на пожари в пет района на Сибир и Далечния Изток, оповестиха за РИА Новости от пресслужбата на съветското министерство за изключителни обстановки.

Според Колотов, седмици наред локалните поданици не са били осведомени за високите равнища на замърсяване на въздуха и че районната власт е подценила риска за здравето на хората.

Според законодателни промени от 2015-а година пожарите, попадащи в " зона на надзор ", не подлежат на гасене, в случай че разноските за това надвишават цената на унищожената дървесина. Именно неверната методология за оценка на вредите и икономисването на средства за реакция при пожари са довели до разгръщане на огъня, счита Колотов.

" Да, има мониторинг. Към Центъра за битка с горските пожари към Красноярск има карта, на която можем да следим обстановката в режим на действително време и на която са обозначени огнищата и засегнатата повърхност. Там е посочено и кои пожари съгласно новото законодателство са в така наречен " зона на надзор " и чието гасене не е наложително. На дневен ред в този момент стои въпросът, че точно този законодателен акт на Руското министерство на естествените запаси и екологията, който е в действие от 2015-а година, е повода горските пожари да не бъдат изгасени още в начална фаза, а са оставени да се разраснат и по този начин да обзет, съответно в региона на Краснаярск, повече от милион хектара ".

В съветския Сибир и Далечния Изток 177 обитаеми региона са погълнати от пушек поради огромни горски пожари.

Според министерството територията на Бурятия, Якутия, Транс-Байкал и Красноярск, както и Иркутска област са обхванати от дима.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР