Пропускателният режим в учебните заведения трябва да бъде по-строг, за

...
Пропускателният режим в учебните заведения трябва да бъде по-строг, за
Коментари Харесай

Трябва по-строг контрол и охрана на училищните дворове, смята училищен директор

Пропускателният режим в образователните заведения би трябвало да бъде по-строг, с цел да се лимитират опитите в тях да проникват инцидентни хора. Дворовете на огромна част от българските учебни заведения са разградени или елементарно налични. Спореддиректора на едно от най-големите образователни заведения у нас в Русе,трябва да се трансформират настройките и както в Европа външните лица да не пристъпват оградата на учебните заведения.

Русе

Охраната в междинното учебно заведение „ Васил Левски ” в Русе е поверена на двама пазачи, които пазят портала на постройката на гимназията, споделя неговият шеф Галин Ганчев. Външният периметър - двор и спортна площадка няма физическа защита. Оградата на образователното заведение е повече от алегорична и за никого не съставлява проблем да я преодолее, в случай че пожелае, споделя Ганчев.
Галин Ганчев - шеф на ОУ „ Васил Левски ”- Русе: „ Външната ограда не може да спре тези огромни възпитаници, които желаят вечерно време да влизат, а в тази ситуация при нас от едната страна към комерсиалните обекти, които са покрай учебното заведение, жителите минават през двора на учебното заведение за по-пряко. От едната страна на двора на учебното заведение, през другата врата на учебното заведение. За да им е по-кратък пътя, само че въпреки всичко това е двор на образователно заведение. ”

Дворовете на образователните заведения са място, в което би трябвало да стоят единствено децата и никой различен, както е в доста страни в Европа. В момента те обаче се пазят единствено с видеонаблюдение.
Галин Ганчев, шеф на СУ „ Васил Левски ”- Русе: „ В учебното заведение, което видяхме в Португалия, оградата е 2 метра, с пропускателен пункт на оградата на учебното заведение и учениците влизат с магнитни чипове.... В Италия е по същия метод. Вратата на оградата се заключва и родителите могат да получат детето си като стоят зад оградата на образователното заведение, а не до постройката. Така, съгласно мен, би трябвало да бъдат оградите на образователните заведения.
Засега обаче у нас такава процедура няма. В същото време не е по силите на нито едно учебно заведение единствено да финансира построяването на по-висока ограда, споделя Ганчев. Причината - от година на година в бюджета на образователните заведения понижават средствата за прехрана.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР