Пропускът на законодателя е, че задължението за ваксинация на децата,

...
Пропускът на законодателя е, че задължението за ваксинация на децата,
Коментари Харесай

Решението за ваксините на съда в Сливен взето без експертиза

Пропускът на законодателя е, че задължението за имунизация на децата, с цел да посещават детска градина се контролира с разпоредба и не е написано в закон. Според лекар Атанас Мангъров това е цепнатина в законодателството, която разрешава такива решения като на Сливенския административен съд по проблема с децата на духовник Евгений Янакиев.

Отец Евгений Янакиев и брачната половинка му Венелина апелират решение на Районния здравен инспекторат - Сливен, който спрял децата им от детска градина поради това, че нямат наложителни ваксини. Комисията за отбрана от дискриминация отсъжда в интерес на РЗИ, след което фамилията се обръща към съда, а преди дни Административният съд в Сливен отсъжда в тяхна изгода. Свещеникът се базира на това, че седмото от децата му след имунизация вдигнало температура и показало реакции на имунизацията, а персонално той се сблъскал като духовник със случай на умряло от левкимия дете, за което родителите му настояват, че болестта е в резултат на сложена ваксина. Затова и не са ваксинирали осмото и деветото си дете.

В студиото на Нова телевизия лекар Атанас Мангъров отсече, че левкимия не се провокира от ваксина.

Атанас Мангъров е засегнат и че Административният съд в Сливен е взел решението си, без да се е допитал до експертиза на медицински лица. Освен това Мангъров е угрижен, че по-късно решение на съда отводът от имунизация може да стане всеобща процедура.

На страховете на родители за рисковете от имунизациите Мангъров отговори, че е рисково и да се пие вода, тъй като човек може да се задави, както и че е рисково да се пътува от Сливен до София, тъй като може гумата на автомобила да се спука и да се катастрофира.

Доктор Атанас Мангъров бе безапелационен, че рисковете от имунизациите се равняват на стотни от %, а имунизацията обезпечава общия имунитет. Той напомни, че през 2010-2011 година в България има 24 деца, които са умряли от морбили, единствено за предходната година 60 са смъртните случаи на деца от морбили в Румъния. Смъртността при морбили при децата е 1 на 1000, уточни Мангъров. Той бе безапелационен, че родителите би трябвало да се имунизират децата си, защото по този начин се обезпечава публичния имунитет, който пази всички. Дори и при оптимално покритие, може да има пробиви на болести, защото имунизацията обезпечава 95% успеваемост, т.е. при 100 имунизирани, 5 от тях могат да се разболеят. Какво би станало при по-малко покритие, тревожи се Мангъров.

Докторът " подаде и сламка " и на административния съд, акцентирайки член 182 от Наказателен кодекс, по който може да се търси наказателна отговорност от родители, които не са положили задоволително грижи и контрол над децата си. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР