Промяната на концесионния договор е необходима, защото когато е правен

...
Промяната на концесионния договор е необходима, защото когато е правен
Коментари Харесай

Димов: Концесионният договор за парк Пирин трябва да се приведе с новите изисквания

Промяната на концесионния контракт е нужна, тъй като когато е юридически договорът през 2001 година нямаше опит в тази сфера, това беше първият подобен контракт. Този опит докара до текстове, които водят до доста разногласия. Това сподели министърът на околната среда и водите Нено Димов на брифинг след кръгла маса по предлагането на кмета на община Банско за довеждане докрай на процедурата по изменение на настоящия План за ръководство на Национален парк „ Пирин “, съобщи „ Фокус “.

„ Сега настоящият концесионен контракт е доста друг от този, който работи през 2001 година. Концесията би трябвало да бъде приведена с новите условия “, съобщи той. „ В остарелия концесионен контракт е очакван санкционен режим единствено от позиция на приходите, на Министерството на финансите. Не са планувани санкционни режими за опазването на околната среда, което е планувано в новите промени. Това от екологична позиция е извънредно значимо “, изясни Нено Димов.

„ Служебното държавно управление, Министерството на околната среда и водите по това време, излезе с няколко спорни мнения, които са в тежка правосъдна фаза по отношение на новия проект за ръководство “, напомни министърът. „ Старият проект е изминал доста от дълго време, чисто законово би трябвало да бъде удължен, тъй като работи 10 години “, посочи той.

По думите му би трябвало да се довърши процедурата по актуализацията на остарелия проект.

Според Димов е доста по-добре да има втори въжен превоз, в сравнение с цялата върволяк от коли, които доста повече замърсяват околната среда.

„ След диалога през днешния ден ще стартираме процедурата по координиране и внасянето в Министерски съвет. Кога ще бъде прегледано не мога да кажа “, разяснява той. „ Нещата, които са най-спорни, позволени при първичното сключване, се базират на Закона на концесиите за подземни благосъстояния, настоящ през 2001 година “, изясни министърът. „ Сега към този момент има закон с опция за концесии за строителство. Там става дума само и единствено за ски уреди и прилежащата им техническа инфраструктура, никакво друго строителство не се планува “, посочи той. „ Двата документа не касаят каквото и да било строителство на леглова база, нищо отвън ски уреди и техническа инфраструктура “, сподели още Нено Димов.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР