Промяна в структурата на Община Русе, с обособяване на културния

...
Промяна в структурата на Община Русе, с обособяване на културния
Коментари Харесай

Рена Стефанова: Културата е приоритет, защото връща младите хора в Русе

Промяна в структурата на Община Русе, с отделяне на културния бранш в обособена дирекция. Създаване на устойчива платформа за разговор с присъединяване на всички представители на бранша, с цел да се създаде Стратегическа визия за развиване на културната среда в Русе. Създаване на интерактивен културен календар и цифровизация на процесите. Реализиране на политика за сложно наличие на русенската просвета в народен и интернационален подтекст. Стартиране на подготовка за кандидатура на Русе за Европейска столица на културата през 2032.

Това са някои от целите, които претендентът за кмет на Политическа партия - Демократична България Рена Стефанова и екипът й от специалисти - претенденти за общински съветници и цивилен деятели показаха на среща с представители на бранша. Цялата програмна визия „ Култура “, както и останалите цели на обединението, са налични на уеб страницата www.renastefanova.com/programa

„ Културата е значим приоритет, тъй като прави Русе прелъстителен и скъп за младежите, които желаеме да върнем тук. Ще се стремим да удвоим средствата за поддръжка на самостоятелния културен бранш, като стигнем 500 хиляди лв. в бюджет 2025. Община Русе е богата, просто средствата би трябвало да се ръководят вярно и транспарантно “, съобщи Рена Стефанова.

Представители на разнообразни културни институти: опера, спектакъл, музеи, библиотека, както и самостоятелни създатели: актьори, дизайнери, литературни и театрални експерти, споделиха голям брой проблеми и задаваха въпроси.

 „ Няма никакъв проблем дофинансирането на културните институти от страна на общината да бъде решено. Важното е да имаме воля за това и Общинският съвет да осъзнае, че в културата не би трябвало да има политика, а да работим за общата идея на Русе “, съобщи проф. Велизар Павлов, претендент за общински консултант от Политическа партия - Демократична България.

Рена Стефанова съобщи подготвеност за пускане на процеса за присъединяване на Русе в европейската самодейност Европейска столица на културата през 2032: стратегически приоритет в културните политики на локално равнище за одобряване на Русе като културна столица на Европейския съюз в идващото десетилетие. С присъединяване на всички оператори, уверени, че културата е запас за локално и районно развиване в свят на свободни хора, консуматори на изкуства без граници.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР