Промяна в стандарта за Спешна медицина предвижда създаването на спешни

...
Промяна в стандарта за Спешна медицина предвижда създаването на спешни
Коментари Харесай

Разкриване на повече спешни отделения предвижда проект на МЗ |

Промяна в стандарта за " Спешна медицина " планува основаването на незабавни отделения (СО) с първо равнище на подготвеност допълнително лечебни заведения.

Предложението е включено в проекта на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № от 6 октомври 2017 година за одобряване на медицински стандарт „ Спешна медицина “.

С плана се планува опция за откриване на Следствен отдел към окръжна прокуратура с по-малък брой налични структури. По този метод повече лечебни заведения биха могли да разкрият в структурата си незабавни отделения и да поемат повече пациенти в незабавно положение.

Очакваният резултат от смяната е екипите на центровете за спешна медицинска помощ да бъдат облекчени и да могат да поемат потока сериозни случаи, а пациентите да имат опция за по-бърз достъп до здравна помощ. 

Според вносителите на предлагането това може да се реализира, като се вземат предвид възможностите на лечебното заведение и съществуването на структури по анестезиология и интензивно лекуване, обща хирургия, вътрешни заболявания, кардиология, неврология, акушерство и гинекология, ортопедия и травматология или сключен контракт за непрекъсната консултативна помощ с друго лечебно заведение.

Освен облекченията, свързани човешките запаси, измененията допускат и намаляване на условията към лечебните заведения и при откриване на спешно отделение от второ равнище на подготвеност, като се позволява избрани действия, за които болниците нямат разкрити структури, да бъдат обезпечавани по контракт с друго лечебно заведение.

До момента всички болници са задължени да обезпечават непрестанно 24-часово осъществяване на лечебната активност по медицинските специалности, посочени в разрешението, в това число и на медицинска помощ при незабавни положения. Предлаганите промени няма да провокират спомагателна финансова тежест за лечебните заведения, защото се облекчават изискванията за откриване на такава конструкция, показват от Министерство на здравеопазването.

Прилагането медицинския стандарт няма да докара до допълнително влияние върху държавния бюджет, нито до финансова тежест за лечебните заведения, защото се облекчават изискванията за откриване на такава конструкция.

Според действащата сега нормативна уредба, разкриването на незабавни отделения е задължение единствено за многопрофилните болници - търговски дружества със смесена държавна и общинска благосъстоятелност в капитала.

За останалите лечебни заведения, решението за откриване на незабавно поделение е въпрос на преценка на болничния мениджмънт според потенциала на лечебното заведение, характера на осъществяваната дейност, потока пациенти и други

Проектът предстои на публично разискване до 19.08.2021 г.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР