Промяна в Кодекса на труда за увеличаване на извънредното работно

...
Промяна в Кодекса на труда за увеличаване на извънредното работно
Коментари Харесай

Обмислят въвеждане на 9-часов работен ден!

 Промяна в Кодекса на труда за увеличение на изключителното работно време, която ще даде опция на бизнеса да вкара изцяло законно 9-часов работен ден, разисква работна група сред държавното управление, синдикатите и работодателите.

Увеличение на лимита за ексклузивен труд от 150 на 300 часа е една от измененията, поискани от бизнеса, по която има единодушие от общественото министерство. Ако тези 300 часа ексклузивен труд се разхвърлят на работните дни в годината, това значи опция за удължение на работния ден от 8 на над 9 часа.

Полагането на ексклузивен труд обаче ще се включва към този момент наложително в груповия трудов контракт, планува предлагането на общественото министерство. В момента той може да бъде очакван и в самостоятелния контракт. Освен това ще би трябвало да се съблюдават нормите за междудневната и междуседмичната отмора, които са надлежно 12 и 48 часа.

За тази смяна в Кодекса на труда от дълго време упорства бизнесът. Предложението на синдикатите е да отпадне опцията за ексклузивен труд отвън регламентираната 40-часова работна седмица.

Министерството е направило оферти за понижаване на оптималния интервал за сумирано пресмятане на работното време от 6 на 4 месеца. Бизнесът упорства то да е 12 месеца.

" В момента изключителният труд е неразрешен, с изключение на в няколко случая, които са категорично дефинирани от законодателя. Сред тях са обезпечаване на сигурността на страната или справяне с следствията от бедствия и повреди. Заради тази възбрана фирмите изготвят графиците по този начин, че сборът от работните часове на служителя за интервала, за който е открито сумираното пресмятане, да е еднакъв на нормата за дълготрайност на работното време, което е огромно стеснение за бизнеса. Нашето предложение е да отпадне възбраната за полагането и планирането на ексклузивен труд или да се усили обсегът на плануваните в Кодекса на труда изключения, като секторът на търговията бъде включен в тях ", изясни Йордан Матеев пред " 24 часа ", изпълнителен шеф на Сдружение за съвременна търговия.

Според бизнеса е належащо да има по-голяма еластичност при изчисляването на изключителния труд.

" За бранша на търговията това е доста значимо, защото процесите в огромните компании постановат полагане на ексклузивен труд. Например при положение на инвентаризация на складови наличия или въвеждане на нова осведомителна система разнообразни екипи са ангажирани с процеса до неговото привършване. Също по този начин в нашата сфера има ясно изразена сезонност. По време на великденските или коледните празници се постанова повече хора да са в магазините, с цел да могат да обслужат по-големия брой клиенти ", аргументират се още огромните търговски хранителни вериги. Те упорстват и за въвеждането на електронни графици. " Така наречената Форма 76, която работодателите са задължени да употребяват за обмисляне и отчитане на работното време, е много остаряла като формат и идея, само че е единственият документ, който Инспекцията по труда приема ", изясни още Матеев. В същото време огромните интернационалните компании постоянно ползват у нас интернационално потвърдени системи за обмисляне и отчетност на работното време.

" Приемането на промени във връзка с изключителния труд ще е от изгода както на работодателите, по този начин и на служащите.

Компаниите ще могат по-ефективно да възнамеряват работните процеси. От друга страна, чиновниците ще могат да поставят ексклузивен труд, когато им се постанова, и да получат съответното възнаграждение за това. Разбира се, тук е извънредно значимо да има цялостно съгласие сред служащия и работодателя ", изясни още Матеев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР