Промишленото производство в Германия нарасна през септември по-слабо от очакваното

...
Промишленото производство в Германия нарасна през септември по-слабо от очакваното
Коментари Харесай

Промишленото производство в Германия нараства по-слабо от очакваното

Промишленото произвеждане в Германия набъбна през септември по-слабо от предстоящото под натиска на втората COVID-вълна, която стартира още веднъж да лимитира бизнес активността, демонстрират данните немската федерална статистика Destatis, представени от БНР. Това е ново доказателство, че възобновяване на най-голямата европейска стопанска система от пандемичния потрес се забавя на фона на надигналата се втора коронавирусна вълна на остарелия континент. 

Общото индустриално произвеждане, включващо промишленото и енергийното произвеждане, както и строителството, набъбна през септември с 1,6% по отношение на август, когато се увеличи с 0,5% (възходяща проверка от предходна оценка за намаляване с 0,2%), до момента в който упованията на икономисти и анализатори бяха за по-солиден растеж от 2,7 на 100.

Спрямо септември 2019 година индустриалното произвеждане в Германия се сви със 7,3% след спад с 8,7% през август (възходяща проверка от намаляване с 9,6%) и прогноза за по-умерено намаляване с 6,5 на 100.

Промишленото произвеждане (изключвайки енергийния бранш и строителството от общото индустриално производство) набъбна през септември с 2,0% с помощта на растеж с 10% на производството в автомобилната промишленост след негов спад с 10,3% през август. Това значи, че автомобилното произвеждане е с 15% под неговото равнище от февруари 2020 година - тъкмо преди първата вълна на пандемията. Строителното произвеждане се усили през септември с 1,5%, до момента в който енергийното произвеждане се сви с 2,5%.

" От няколко месеца насам рецесията с ковид господства развиването на индустриалния бранш ", разяснява днешните данни Федералната статистическа работа.

Икономиката на Германия набъбна с рекордните 8,2% през третото тримесечие заради по-високите потребителски разноски и експорт, компенсирайки огромен част от историческия спад от 10 на 100 през предходните три месеца. Настоящата нападателна втора вълна на коронавирусна зараза и въведеният поради нея непълен локдаун обаче утежняват икономическите вероятности за четвъртото тримесечие, а и след него.

По-рано през днешния ден немският стопански институт Ifo съобщи, че индустриалните упования за индустриалния бранш на Германия са отслабнали в известна степен за идните месеци, като добави, че не е ясно какво влияние ще имат новите ограничения за блокиране. Ifo показателят на индустриалните вероятности е понижен през октомври до 17,4 пункта от 20,0 пункта през септември - първо намаляване от няколко месеца насам.

Вчера пък Destatis показа данни, показващи по-слабо от предстоящото повишаване и на промишлените поръчки през септември предвид на внезапно стесняване на поръчките, идващи от останалите страни членки на еврозоната.

Бизнес настройките в Германия пък означиха през октомври спад за пръв път от шест месеца насам заради опасения към растящите равнища на вирусни инфекции.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР