Променят правилата за издаване на ТЕЛК за част от хората

...
Променят правилата за издаване на ТЕЛК за част от хората
Коментари Харесай

Предлагат облекчение на процедурата за преосвидетелстване пред ТЕЛК

Променят разпоредбите за издаване на ТЕЛК за част от хората с трайни увреждания. Това се чака да одобри служебното държавно управление, заяви министърът на опазването на здравето, представен от БТВ.

Ясен Бориславов е с бъбречна непълнота от 7 година Решението на ТЕЛК е за 100% трайно понижена продуктивност. „ Няма случай в природата на човек, който е стигнал до една степен на увреждане и да са му се възстановили бъбреците, или да са му поникнали нови бъбреци. Поради което, ходенето на всеки три години в тези институции е безусловно безсмислено “, разяснява Ясен Бориславов.
 Омбудсманът изиска омекотен режим за ТЕЛК на хората с необратими увреждания Омбудсманът изиска омекотен режим за ТЕЛК на хората с необратими увреждания
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати рекомендация до служебния здравен министър доктор Стойчо Кацаров по отношение на критериите на здравната е...

Той изяснява, че за възобновяване на експертното решение се изискват към 7 проучвания и 5 прегледа от разнообразни лекари. Набавянето на нужните документи му лишава най-малко седмица. „ Когато няма час за направление би трябвало да си платиш, прегледите са сред 60 и 100 лева И това е едно безчинство над хората с увреждания “, сподели мъжът и добави, че не има вяра скоро да бъде трансплантиран. „ Трансплантациите в България са една екзотика. В листата за трансплантации има към 1000 души, а трансплантациите годишно са към 5-6 “, съобщи още Бориславов.

Очаква се при положение като този на Ясен процедурата да бъде облекчена и той да не върви на всеки три години за преосвидетелстване. „ Ще визира всички, като ще се даде опция на хората сами да вземат решение. Те могат да посочат, че не желаят за тези увреждания, в случай че те са в групата, да бъдат преосвидетелствани. Но резервират правото когато и да е да изискат преосвидетелстване, без значение от това, че получават този % пожизненост “, изясни здравният министър.

Според настоящата разпоредба сега при окончателни положения, без опция за цялостно или отчасти възобновяване, се дефинира доживотен период на ТЕЛК. Ако човек обаче е с множествени увреждания, някои от които не са окончателни, срокът се дефинира от 1 до 3 г.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР