Променливата обстановка и пониженото потребление продължават да влияят негативно върху

...
Променливата обстановка и пониженото потребление продължават да влияят негативно върху
Коментари Харесай

Търговците търсят алтернатива на обектите си в моловете

Променливата конюнктура и намаленото ползване не престават да въздействат отрицателно върху пазара на търговски площи, забавяйки възобновяване на сегмента. През първото тримесечие интензивността на наемния пазар е умерена, с почти 8 200 кв. м новооткрити търговски площи в молове в страната, демонстрира отчет на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton. В същото време доста търговци се насочват към различни формати и по-централни местоположения в по-голяма непосредственост и улеснение на клиентите си.

След трите талази на цялостно или отчасти затваряне на търговски площи търсенето на нови местоположения в моловете остава едва и това покачва натиска върху наемните цени. Офертите за първокласни площи в комерсиалните центрове в столицата при започване на 2021 година са 35 евро/кв. м, отбелязвайки лек спад по отношение на предходното тримесечие. В Пловдив наемните цени са към 25 евро/кв. м.

„ Година след първия локдаун наемателите в молове не престават да търсят други възможности и краткотрайни понижения, с цел да минимализират вредите от ограничаващите ограничения. През миналата година комерсиалните центрове бяха наложително затворени близо 100 дни, което се равнява на близо 30% от годишното им работно време. Утежняващо обстановката събитие е, че наемателите не работиха през декември който обичайно е най-силният месец поради коледното извършване на покупки “, разяснява Иван Граматиков, управител „ Търговски площи “ в Cushman & Wakefield Forton.

Най-активни на пазара са фирмите за бързооборотни и спортни артикули, дрогериите и дискаунт магазините. Сред основните откривания за първото тримесечие на 2021 година бяха Peek & Cloppenburg (3000 кв. м) в Sofia Ring Mall и Decathlon (650кв.м) с първи обект на комерсиална улица в центъра на София. Подобен формат е оригиналност за марката в България, само че не и за веригата като цяло. Тя има редица сполучливи образци с подобен тип обекти в страни като Испания и Франция. Сходен е методът на IKEA – като част от световната си тактика компанията откри трети център за поръчки в страната. Обектът е със доста по-малки размери по отношение на класическите магазини на веригата – едвам 1200 кв. м и се намира в Mall of Sofia.

„ Ограниченията на достъпа до комерсиалните центрове последователно промениха потребителските настройки. Виждаме по какъв начин наред с ритейл парковете, т.нар „ кънвиниънс “ търговия е във напредък. Клиентите търсят магазини в центровете на градовете или в гъсто обитаеми жилищни региони. Освен, че пестят време, някои от тези обекти са комфортно място за приемане на артикули, поръчани онлайн, изключително в интервали на локдаун “, разяснява Иван Граматиков.

Ритейл парковете остават във фокуса на дивелопърите с 31 800 кв. м площи в развой на създаване. Към началото на 2021 година общият размер на сегмента доближава 179 363 кв. м, съсредоточен в София и Пловдив. Ритейл паркове се постановат измежду интензивно разрастващите се наематели и се одобряват за добра и рентабилна опция за нахлуване на пазара в районните градове.

ИНДУСТРИАЛНИ ПЛОЩИ

Пазарът на логистични площи задържа интензивността си от 2020 година. За първите три месеца на 2021 година общият размер приключени или отдадени чартърен индустриални и логистични площи в София е 48,851 кв. м. Преобладават парцелите за лично прилагане, като доста от тях са разширения на дребни индустриални обекти. Имотите в градеж в столицата нарастват до близо 355,000 кв. м, като в редица случаи още веднъж става въпрос за разширения на логистични оператори, складови площи на търговски вериги или дребни производства.

„ Очакваме увеличение на търсенето в сегмента на индустриалните площи от индустриални компании, които откриват бизнес интервенции в страната. Също по този начин и повече запитвания за складови площи от фармацевтични компании, дистрибутори и търговски компании на медицински консумативи. Не на последно място предвиждаме положителна наклонност в бизнеса с договорна логистика (3PL), в която логистичните оператори печелят поръчки на районно равнище и усвояват площи в страната “, сподели Жоро Ангелов, управител „ Индустриални площи и развиване на имоти “ в Cushman & Wakefield Forton.

Стабилният интерес и лекото повишаване на предлагането поддържат наемните равнища в София устойчиви. За първокласни площи те са 4.2-4.4 евро/кв. м за приблизително огромни обекти. По-големите парцели, над 10 хиляди кв. м, търсените равнища са малко под 4 евро/кв. м. Този вид предложение на новоизградени площи за отдаване чартърен е концентрирано в индустриалните зони към столицата.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР