Промените в Търговския закон и в Гражданския процесуален кодекс са

...
Промените в Търговския закон и в Гражданския процесуален кодекс са
Коментари Харесай

Депутатите решават как ще ни компенсират за цените на горивата

Промените в Търговския закон и в Гражданския процесуален кодекс са включени като първите две точки от постоянното съвещание на Народното събрание тази седмица.

Парламентът ще стартира работа с разискване на първо четене на промени в Търговския закон и в Гражданско-процесуалния кодекс. И двата имат за цел улеснение – в Търговския закон – на разкриване на производството по неплатежоспособност и преструктуриране, а в Граждански процесуален кодекс – посредством основаване на правила за електронизация на заповедното произвеждане.

Парламентът би трябвало да гласоподава през днешния ден на първо четене законопроекта за отплата за горивата. Той е импортиран от Делян Добрев от ГЕРБ и предлага всички производители на гориво да заплащат вноска от 1 лев на литър, която след това да бъде давана като отплата на потребителите.

От ГЕРБ пресмятат, че мярката ще носи по 100 милиона лв. месечни доходи, като се обложат свръхпечалбите на „ Лукойл “ и дъщерното му сдружение „ Литаско “.
Копирано от standartnews.com

Временната комисия за определяне на всички обстоятелства към подписания меморандум с „ Джемкорп “ и прекратяването му ще показа отчет със своите изводи. В него се насочва рекомендация ДАНС и Министерски съвет да подхващат дейности в границите на своята подготвеност.

Депутатите ще прегледат и два закона, свързани с енергетиката. В законопроекта за компенсиране на разноските на потребителите на моторни горива се планува да се вкара вноска за преработвателите на съветски петрол, а приходите да се употребяват за отплата на всички консуматори, в това число и икономически. Промените в Закона за енергетика уреждат съхранението на електрическа енергия.

Като точка 8 в дневния ред участват и измененията в Кодекса на труда, импортирани от Българска социалистическа партия. Предлага се минималната работна заплата годишно да се преизчислява на база 50% от междинната.

На съвещанието на обществената комисия през вчерашния ден депутатите оставиха на държавното управление да реши какъв брой минимум може да се заплаща за труд у нас от следващата година.

Народно събрание ще прегледа и измененията в Закона за лечебните заведения.

Промените в Закона за Българска народна банка ще бъдат прегледани в четвъртък. За тогава е планувано и гласуването на второ четене на Законопроекта за продължение действието на разпореждания на Закона за държавния бюджет за 2022 година, Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване за 2022 година и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година

Като точка първа в петък депутатите ще разискват отначало Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс, признат от Народното събрание на 2 декември 2022 година, върнат за ново разискване с Указ № 287 от 14 декември 2022 година на президента.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР