Промените на пазара на труда във Франция влизат в сила,

...
Промените на пазара на труда във Франция влизат в сила,
Коментари Харесай

Франция намалява обезщетенията за безработни, част от реформите на Макрон

Промените на пазара на труда във Франция влизат в действие, като част от проекта на президента Еманюел Макрон да направи пазара на труда по-гъвкав и да съживи икономическия напредък, оповестява АП.

Новите правила затрудняват настояването на компенсации за безработни, което би трябвало да насърчи повече хора да се върнат по-бързо на работа. Критиците настояват, че те разрушават значима мрежа за обществена сигурност.

Степента на безработица във Франция се намали до най-ниското си равнище от десетилетие през това лято - 8,5%, само че остава измежду най-високите в Европейски Съюз.

Основни промени на пазара на труда и предстоящото им влияние:

Новите правила усилват времето, което хората би трябвало да работят, с цел да имат право на компенсации за безработица.

Те също понижават с 30% компенсациите, които по-заможните служащи - чиято заплата надвишава 4500 евро на месец, получават след шест месеца безработица.

Французите търсещи работа получават приблизително над 1000 евро на месец за две години. По-заможните служащи могат да получават най-много 6 615 евро на месец.

Хората, които напущат работата си, към този момент могат да желаят компенсации за безработица, в случай че са работили най-малко 5 години за някогашния си шеф и в случай че могат да покажат, че имат проекти да стартират бизнес.

Междувременно самонаетите служащи ще могат да желаят компенсации от 800 евро на месец в продължение на шест месеца. И двете категории служащи преди този момент не са имали достъп до компенсации за безработица.

Правителството признава, че някои от измененията са " сложни ", само че съобщи, че целят да насърчат хората да се върнат на работа допустимо най-скоро или да стартират личен бизнес. Правителството чака измененията да спестят 3,4 милиарда евро за три години и се надяват те да понижат безработицата. Профсъюзите оповестиха проектите като несправедливи и нездравословни за системата за обществено обезпечаване.

Промените се основават на първите стопански промени на Макрон, подхванати при встъпваноето му в служба през 2017 година, което улесни наемането и уволнението на служащи. Правителството също понижи налозите за бизнеса, с цел да подтиква наемането.

Миналата година антиправителствените митинги на жълтата жилетка избухнаха против обществени несправедливости в страната и против стопански политики, които се преглеждат като удобни за богатите.

Следващото деяние на Макрон е комплицираната пенсионна система на Франция. Правителството му възнамерява да понижи пенсиите и да увеличи възрастта за пенсиониране, като формалното предложение ще бъде разкрито през идната година. Този ход към този момент провокира поредност от стачки и улични митинги.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР