Промени в Правилника за работа на фонд Култура“ одобри на

...
Промени в Правилника за работа на фонд Култура“ одобри на
Коментари Харесай

Гласуваха промени за финансирането по фонд „Култура”

Промени в Правилника за работа на фонд „ Култура “ утвърди на днешното си съвещание комисията по просвета и духовно развиване към Общински съвет – Варна. Измененията се вършат по предложение на ръководителя на комисията Мария Тодорова, с цел да се обезпечи в изискванията на неприет държавен бюджет за 2023 година опция за по-ефективно и съответно обмисляне и осъществяване на културните събития, финансирани по Фонд „ Култура “.

Разходването на средства за подкрепяне на фестивали, състезания и планове в областта на културата на конкурсен принцип се реализира след приемането на общинския бюджет от локалния парламент. За втора поредна година годишният финансов проект на общината се бави поради неналичието на държавен бюджет. Предвид неяснотите по отношение на периода на приемане на националния бюджет за 2023 година се предлага да се обезпечи правна опция, при която да се признават направени разноски по планови оферти даже и преди подписване на контракт за тях.

„ Има планове от културния календар, чието осъществяване може да стартира още от тази седмица. Целта е тези от плановете, за които Експертният съвет реши, че дават отговор на стандартите да бъдат финансирани от Общината, да могат да се извършват, въпреки и самата процедура да не е завършила “, изясни пред сътрудниците си Мария Тодорова.

В рамките на оповестената от Фонд „ Култура “ сесия са постъпили общо 207 планови оферти, като 16 от тях са отпаднали заради неспазване на условията. Към момента се реализира съдържателното оценяване на останалите 191 плана. Веднага откакто завърши, ще се състои съвещание на Експертния съвет на Фонда. Неговите членове ще вземат решение с какви суми да се подкрепят позволените до финансиране оферти и ще изготвят лист. Експертният съвет е в подготвеност да реализира тази процедура през март, стана ясно на съвещанието.



Пред съветниците беше показан и финансов доклад на фонд „ Култура “ за 2022 година Одобрените планове са 98, а изразходваните средства – на обща стойност 755 194 лева

През предходната година в бюджета на Дирекция „ Култура и духовно развиване “ бяха планувани 1 млн. лв. за Фонд „ Култура “, от които 200 хиляди лв. – за медийни планове. През 2022 година Комисията за медийните планове утвърди 13 оферти на обща стойност 175 118 лева Изразходваните средства са общо 155 056 лева, защото един е отказал финансиране.

Предвижда се и през 2023 година да бъдат заложени в общинския бюджет до 200 хиляди лв. в поддръжка и стимулиране на качествени медийни планове. Финансовата поддръжка още веднъж ще бъде на конкурсен принцип, като за финансиране ще се утвърждават до два плана. Максималната сума, която може да бъде отпусната, е: до 15 000 лева за планове с краткосрочно осъществяване (до 3 месеца) и до 30 000 лева за планове с дълготрайност над 3 месеца, само че в границите на отчетния интервал. Срокът за кандидатстване с планови оферти е до две седмици от издание на публикация на уеб страницата на Общински съвет-Варна.

Проектите ще се правят оценка от петчленна комисия, в която, с изключение на ръководителя на ПК „ Култура и духовно развиване “ Мария Тодорова и основния счетоводител на дирекция „ Култура и духовно развиване “ в Община Варна Милка Маджарова, ще вземат участие и трима самостоятелни външни специалисти. Предлага се тази година това да бъдат проф. доктор Надя Миронова, Доротея Симеонова и Георги Атанасов.

На днешното съвещание на комисията беше взето също решение за именуване на улици в селищно обучение Ментеше в региона „ Владислав Варненчик “. По предложение на районния кмет и след координиране със жителите на местността улиците ще бъдат с числа: от ул. „ 1-ва “ до ул. „ 42-ра “.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР