Промени в Наредбата за придобиване на специалност в системата на

...
Промени в Наредбата за придобиване на специалност в системата на
Коментари Харесай

Предлагат промени в заплатите на специализантите

Промени в Наредбата за придобиване на компетентност в системата на опазването на здравето предлага здравното министерство, които са качени за публично разискване. Едно от предложенията е да се промени заплащането на специализантите.

В момента специализантите по клинични специалности, учащи се тук-там, финансирани от страната за 2020 година, 2021 година и 2022 година (и следващи) получават друго минимално трудово заплащане за времето, за което Министерството на здравеопазването (МЗ) дава средства на техните работодатели.

Причината са неколкократни промени в Наредба № 1 от 2015 година в интервала 2019-2021 година Така специализантите за 2020 година и 2021 година получават минимално трудово заплащане от 2 минимални работни заплати (МРЗ), а тези по Обща медицина, учащи се тук-там, финансирани от страната за 2020 година получават най-малко 1,8 пъти минималния месечен размер на осигурителния приход за съответната икономическа активност и квалификационна група специалности, избран със закона за бюджета на държавното публично обезпечаване за съответната календарна година.

Размерът на минималното трудово заплащане на специализантите по клинични специалности, учащи се тук-там, финансирани от страната от 2022 година досега пък е 2,5 МРЗ. Това основава в специализантите усещане за неравнопоставеност сред тях. По тази причина в този момент се предлага уеднаквяване на минималното трудово заплащане, получавано от посочените специализанти, признати през 2020 година и 2021 година с плануваното все още – а точно 2,5 минимални работни заплати.

От министерството пресмятат и какъв брой ще са спомагателните финансови средства за тази смяна. За един специализант по клинична компетентност, признат на място, финансирано от страната за 2020 и 2021 година ще са нужни към 630 лева за 1 месец. Общият брой на учащите се все още специализанти по клинични специалности тук-там, финансирани от страната за 2020 и 2021 година е 108. Така за 1 месец ще са нужни към 68 000 лева За една година ще са нужни към 816 000 лева, а за 8 месеца – 544 000 лева
 istock istock
Действащата разпоредба е планувала на специализантите да могат да се отпускат стипендии със средства от европейски планове и стратегии или различен източник. Когато финансирането на стипендиите се прави със средства от Европейските структурни фондове, размерът на стипендиите, редът и изискванията за даването им се утвърждават от комитета за наблюдаване на съответната оперативна стратегия (чл. 42а на наредбата).

Променят заплатите на държавни чиновници със приблизително обучение

По този метод вероятните финансови средства, които могат да се дават на специализантите се лимитират до стипендии. По европейски планове и стратегии обаче е допустимо да се дават и други финансови средства, които не са стипендии. За да не бъдат ограничавани опциите по европейски планове и стратегии да се подкрепят финансово специализантите по метод, друг от даване на стипендия, в сегашния план е планувана по-широка дефиниция на посочената наредба.
 istock istock
Друга смяна в сегашния план е признатото предлагането на Сдружение с нестопанска цел „ Сдружение на Медицинските университети в Република България “ образователните стратегии за придобиване на компетентност да се утвърждават от ректорите на висшите учебни заведения, а министърът на опазването на здравето да утвърждава единни държавни условия за всяка компетентност. Този метод е подобен на възприетия метод при образованието на студентите по контролирани медицински специалности.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР