Промени на първо четене в Закона за училищното и предучилищното

...
Промени на първо четене в Закона за училищното и предучилищното
Коментари Харесай

Без политика в училища и детски градини

Промени на първо четене в Закона за учебното и предучилищното обучение
Учители, шефове и началници на РУО-та обезпокоени за работните си места

Очакват тестването в клас да отпадне

Забранява се политическата и партийната активност в учебни заведения и детски градини, а учителите, шефовете и 28-те началници на РУО-та би трябвало да са политически неутрални, до момента в който извършват функционалностите си. Това е записано в измененията, които депутатите одобриха единствено на първо четене в Закона за предучилищното и учебното обучение.

Законопроектът планува още, че автономията на школата и забавачките не може да се нарушава от политическа и партийна активност. Записано е и, че се не разрешава налагането на политически доктрини от учители, зам.-директори, шефове на учебни заведения и шефовете на районните ръководства на образованието и чиновниците в тях. Досега в закона фигурираше възбраната единствено на идеологически и религиозни доктрини.

Недотам ясните текстове накараха преподаватели от цялата страна да се опасяват за работните си места и да чакат прецизиране на текстовете в законопроекта, на който занапред му следва дефинитивно гласоподаване, сподели изследване на “Труд” (виж карето).

Всъщност за измененията настоя просветният министър акад. Николай Денков още предходната година. След изборите през юли той съобщи, че всеки има право да бъде член на партия, само че няма право да пропагандира и да организира партийни мероприятия в учебната мрежа и разясни, че 11 от 28-те шефове на РУО-та били имали партийни задължения за вота през април. Имало и партийни сбирки с учители, които началниците на ръководствата организирали.

След като предходната седмица депутатите не стигнаха до гласоподаване, през днешния ден към този момент те дискутираха измененията. След спор дали въпросните текстове са единствено за деполитизация в системата на образованието или се гласят и чистки и репресии на неуместни фрагменти, в последна сметка болшинството одобри измененията.

От ГЕРБ-СДС предстоящо гласоподаваха срещу. Според Деница Сачева измененията можело да доведат до изключване на учителите от измененията в образованието, които били декларирани като главен приоритет от ръководещите. Освен това можело да се стигне и до премахване на неуместните в системата.

Такава бе и тезата на Костадин Костадинов от “Възраждане”, които също не поддържаха законопроекта - той бил “недоносче”, с което се целяло наказване. Според Костадинов министър Денков се стягал за нови избори, по тази причина си разчиствал пътя.

Движение за права и свободи се въздържаха, като Мукаддес Налбант от Движението - някогашен зам. учебен министър, назова законопроекта “изсипана логорея”, тъй като казусът бил в заповедите, които идват от РУО-тата и МОН, а не в политическата активност на учителите.

Останаха доста отворени въпроси, подозрения и неясноти, макар гласуването в зала, по тази причина на собствен ред министър Денков изясни, че възбраната за политическа активност важи единствено при осъществяването на служебните задължения на учители, шефове и началници на просветителните инспекторати и няма други ограничавания. Затова нямало спънка те да бъдат членове на партии.

Нямало и точни формулировка на “политическа дейност”, тъй като всеки можел да разбере какво значи. По думите му, сред двете четения, в случай че би трябвало, ще се прецизират текстовете.

Предложения по законопроекта се събират до 16 март.

По-късно в Народно събрание през днешния ден, на просветителна комисия министър Денков уточни, че се чака на следващия ден да има мнение на здравните управляващи за рухването на Коронавирус ограниченията в учебните заведения. Неговото мнение било, че това би трябвало да се случи до дни, само че решението било на здравните експерти.

Реакции
Страх тресе учителската колегия
Страх тресе учителската и директорска колегия поради закона, който планува деполитизация в междинното образования. “Труд” попита началника на РУО Ивайло Златанов за това какво мисли за закона, както и няколко шефове. Уплашени за работните си места отхвърлиха да кажат мненията си.

Иначе в учебните заведения ври и кипи от мнения. А благоевградският началник на РУО Златанов е и общински консултант от ГЕРБ. Според интерпретациите на гласувания законопроект, макар обясненията на министър Денков, Златанов би трябвало да избира да напуща ли мястото си и партията или да остане шеф на инспектората по обучение. Засега той няма мнение, само че е евентуално да напусне.

Всички желаеме да си запазим работните места, тъй като обичаме работата си. Но това значи ли, че ние не можем да имаме присъединяване в законодателната власт, това е неуместно, разясниха импровизирано шефовете.
“Значи може сервитьори и строители да стават общински съветници и да дебатират по тематики за образованието, а баш експертите като учителите няма да имат право да дават своето експертно мнение, това е абсурдно”, разясниха локалните даскали. Те утвърждават да няма политизация в учебните заведения, само че не и да се забрани да имат отношение към партийната система на страната.

Други пък споделят, че това е просто метод да уволнят фрагментите на ГЕРБ в просветителната система.

Против тоталната деполитизация се изрекоха и преподаватели от няколко учебни заведения във Варненско, които пожелаха анонимност, обезпокоени за работата си. Учител със стабилен стаж показа, че желанията на ръководещите през днешния ден доста му припомнят на всеобщата чистка в междинното обучение, направена при ръководството на Съюз на демократичните сили отново с концепцията за деполитизация.
Виолета Илиева, шеф на РУО-Бургас, пред “Труд”: Депутатите вземат решение


Нека това да излезе като резултат, тогава ще се разяснява деполитизацията. Сега не мога да разясня нещо, което не се е случило. Това съобщи шефът на РУО в Бургас инж. Виолета Илиева. Тя е и общински консултант от ГЕРБ. По думите є депутатите са хората, които се занимават със законите. Инж. Илиева добави - “В момента се занимавам с бежанци, с проби, с обучителния процес”.

През лятото имаше трус в РУО-Бургас, като стола на инж. Виолета Илиева, която е и общински консултант от ГЕРБ, бе под въпрос. Тя излезе в дълготраен отпуск, който стартира при започване на август и продължи до края на октомври. През това време документите в кабинета є подписваше неин заместител. От началото на ноември предходната година обаче, инж. Илиева е още веднъж на работното си място.
Петко Петков, шеф на СУ “Св. Климент Охридски”-Варна, пред “Труд”: Надявам се да няма двусмислие


“Надявам се при измененията в Закона за предучилищното и учебно обучение да не бъде позволено двусмислие и да е ясно имат ли или не право учители, шефове и началници на РУО да вземат участие в избори и в законодателната власт. Личното ми мнение е, че няма да е добре да бъдем лишени от посланичество, тъй като по този начин ще се загуби гласът на специалистите в областта на образованието”, съобщи шефът на варненското СУ “Св. Климент Охридски” Петко Петков. В момента той е общински консултант от гражданската квота на ГЕРБ, само че в никакъв случай не е членувал в партия.

“Смятам, че с опита си в областта на учебното обучение съм потребен в работата на локалния парламент, само че в случай че законът забрани, ще напусна съвета, тъй като си обичам работата”, сподели Петков, който е дълготраен учител по история. Той бе безапелационен, че не си е разрешавал да пропагандира никого преди избори.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР