Проливните дъждове и бурните ветрове през последните 24 часа създадоха

...
Проливните дъждове и бурните ветрове през последните 24 часа създадоха
Коментари Харесай

Берковица отново под вода: Около 70 литра дъжд са паднали за един час снощи

Проливните дъждове и бурните ветрове през последните 24 часа сътвориха проблеми в разнообразни елементи на страната - в Берковица от нощес е в действие бедствено състояние. Улиците се трансфораха в реки, като носеха със себе си коли, наводнени са десетки къщи, за благополучие няма потърпевши. Жители на монтанското село Клисурица са били евакуирани тази нощ поради сериозно високи равнища на локалния язовир.

Около 70 литра на квадратен метър са паднали в границите на един час. Над 100 са подадените сигнали за нанесени вреди по парцели и коли. По предписание на министъра на защитата в разчистването се включват и военнослужещи от 10-ти механизиран батальон във Враца. Тежка остава обстановката в Берковица, а неприятното е, че още веднъж заваля, само че все пак стартира разчистването на улиците.

Безсънна нощ за жителите на Берковица. Наводнени са десетки домове, отнесени са коли от водата, а пътищата са разрушени до неразбираемост.

Иван Иванов: " Изведнъж пристигна огромна приливна вълна, след това поред започнаха да се носят колите. Мазето ми е наводнено на 1,70 метра залято. Въпросът е, че няма жертви, всички сме живи и здрави. "

Един от най-засегнатите парцели е този на семейство Тошеви.

Христина Тошева: " Водата те носи, аз съм била до кръста единствено и единствено да спасим децата и майка ми и се качихме до втория етаж и до тук. А в този момент пристигна ли, несъмнено ще бутне и къщата. "

Индустриалната зона на града е под вода. Проблемът там е, че притежател на парцел постоянно разрушавал дигата при реката, с цел да влиза на директно в парцела си.

Георги Георгиев – притежател на завод: " Причината е в дребната дига, която се нарушава непрекъснато коритото на реката. Това е всякога при всеки дъжд. Оня ден беше подготвена да излезе по същия метод, звъннах му пристигна, зарови я. Сега не съумя да я зарови, ето го. Ето го коритото по какъв начин ще излезе. Това до през вчерашния ден беше път, в този момент е водопад. "

Димитранка Каменова - кмет на Берковица: " Тежка е обстановката в Берковица. Това, което следва е, както на предишното злополучие, комисия да опише вредите. Колегите от ПБЗН ще продължат да работят, с цел да отводнят. Има детски градини, детска ясла, доста работа ни чака. "

Днес в разчистването се включват близо 100 военнослужещи от 10-ти механизиран батальон Враца.

Вижте повече в директното включване на Мирослава Георгиева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР