Проливни дъждове, мразовито време и сняг се очакват днес. Има

...
Проливни дъждове, мразовито време и сняг се очакват днес. Има
Коментари Харесай

Порои и опасност от наводнения днес. Сняг пада в София, Перник и Кюстендил |

Проливни дъждове, мразовито време и сняг се чакат през днешния ден. Има заплаха от поройни наводнения. Обявен е сигнален код от втора степен (оранжев) за рисково време в 11 области на страната. В други 13 кодът е от първа степен (жълт), което значи евентуално рисково време.

Причината за дъждовното време е средиземноморски циклон.

Оранжев е кодът в: София град, София област, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Смолян, Кърджали, Пловдив, Ловеч и Габрово. Причината е прогнозата за дъжд с количества 35-50 мм. В четири от тях към нея е прибавен и снеговалеж: София град, София област, Перник, Кюстендил, където привечер дъждът ще се примесва със сняг.

В отделни райони ще паднат до 65 мм., предизвестява Национален институт по метеорология и хидрология.

В интервала 14-16.10.2021 година има заплаха от поройни наводнения.

В 13-те области с жълт код се чака дъжд с количества на дъжда сред 20 и 35 мм. Те са: Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Сливен, Стара Загора, Хасково и Ямбол.

Само във Видин, Добрич, Варна и Бургас кодът е зелен, т.е. няма сигнален код.

Температурите ще са съвсем без дневен ход и ще са от 5° - 7° в западните региони до 10 - 12 на изток. Привечер в Западна България дъждът краткотрайно ще се примесва със сняг.

В планините ще бъде облачно и с превалявания най-вече от сняг. Ще се образува снежна завивка. Ще духа сдържан югоизточен, по високите и открити елементи - мощен южен вятър. След обяд в Западна и Централна България количествата ще са обилни и в композиция със мощния вятър ще има условия за преспи и навявания. Максималната температура на височина 1200 метра ще е към 3°, на 2000 метра - към минус 3°.

Над Черноморието ще бъде облачно и с превалявания от дъжд. Ще продължи да духа сдържан вятър от изток-североизток. Максимални температури на въздуха: 12°-15°. Температурата на морската вода е 15°-17°. Вълнението на морето краткотрайно ще отслабне до 2-3 бала.

Атмосферното налягане ще се увеличи и ще бъде по-високо от междинното за месеца.

Слънцето в София изгрява в 7 ч. и 39 мин. и залязва в 18 ч. и 46 мин. Продължителността на деня е 11 ч. и 07 мин. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР