Прокурори от румънската Национална дирекция за борба с корупцията задържаха

...
Прокурори от румънската Национална дирекция за борба с корупцията задържаха
Коментари Харесай

В Румъния задържаха бивш районен кмет за корупция

Прокурори от румънската Национална дирекция за битка с корупцията задържаха някогашния областен кмет на пети бранш на Букурещ Мариан Вангелие по обвиняване в съставяне на проведена незаконна група, търговия с въздействие и подбудителство към корист със служебно състояние, причинявайки вреди от над 256 милиона леи (над 51 милиона евро), съобщи организация Аджерпрес.

По делото за противозаконни покупки на повишени цени са обвинени Мариан Вангелие, който е някогашен член на Социалдемократическата партия, и още 21 души - държавни чиновници и шефове на институции, които са на послушание на кметството на пети бранш и на локалния съвет.

Днес сутринта е бил обискиран домът на Вангелие, а някогашният областен кмет е отведен за разпит в Националната дирекция за битка с корупцията. Неговата брачна половинка Оана Мизил сподели, че през последните две седмици са получавали известия, че той ще бъде задържан. " Мариан трябваше да взе участие в серия телевизионни излъчвания, в които щеше да разкрие потресаващи информации за тези, които управляват паралелната страна в Румъния ", съобщи Оана Мизил, представена от " Адевърул ".

Според обвиняването в края на 2018 година Мариан Вангелие, тогава консултант в пети бранш на Букурещ, Петре Леонард - общоприет шеф на компанията Економат (чийто единствен акционер е локалният съвет) и един предприемач са основали проведена незаконна група, в която по-късно са се присъединили и други лица - шефове на компании. Целта на групата е била приемане на облаги за компаниите, следени от Мариан Вангелие и другите лица, подкрепяли незаконната група, посредством ощетяване на бюджета на компанията Економат. Получаването на тези облаги е ставало посредством незаконни покупки на повишени цени, като са купувани хранителни и нехранителни артикули, в това число ледени пързалки, инхалатори, бележници, бонбони и други сладкарски произведения, търговски кантари, маски FFP2, дезинфекциращи гелове и така нататък от компаниите, следени от участниците в групата. Според антикорупционната прокуратура вредите се пресмятат на над 256 милиона леи (над 51 милиона евро).

В сходен подтекст в интервала 2016-2019 година обвиненият Мариан Вангелие е изискал от един предприемач 50 % от печалбат а, която компанията на предприемача следвало да осъществя от продажбата на артикули на повишени цени на компания Економат, благосъстоятелност на локалния съвет на пети бранш на Букурещ.

Според обвиняването Вангелие е получил общо 80 463 800 леи (над 16 милиона евро), с цел да упражни въздействие върху генералния шеф на Економат Петре Леонард за осъществяване на схемата.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР