Прокурори от Апелативна прокуратура-София, от Софийската районна прокуратура и от

...
Прокурори от Апелативна прокуратура-София, от Софийската районна прокуратура и от
Коментари Харесай

Становище след становище: Прокуратури обявяват подкрепа за Гешев

Прокурори от Апелативна прокуратура-София, от Софийската районна прокуратура и от Варненската апелативна прокуратура разгласиха поредно мнения, с които удостоверяват поддръжката си за основния прокурор Иван Гешев и се афишират в края на предходната седмица.

Седмица след поисканото предварително премахване на основния прокурор Иван Гешев и от апелативните региони (които са общо 5 - София, Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново), през днешния ден две прокуратури оповестиха, че се разграничават.

" Ние, прокурори от Апелативна прокуратура-София, показваме своето противоречие с оповестеното на 12 май 2023 година " Становище на прокурори от региона на Апелативна прокуратура - София ", с което се поддържа настояването на 6 от членовете на Висш съдебен съвет за предварително освобождение от служба на основния прокурор Иван Гешев. Това " мнение " е направено без да е провеждано заседание, на което да изразим мнението си ", декларират те. Оспорваното мнение бе оповестено на 12 май на формалната страница на прокуратурата на Република България.

" Изразяваме мощното си отвращение от публикуваната в разнообразни медии изразителност на нихилизъм и ненавист във връзка с българската прокуратура. Прокурорската специалност е почтена за почитание, тъй като макар сериозните и повсеместни офанзиви в последно време, българските прокурори ще не престават да отстояват държавността и да пазят ползите на жителите. Ние сме единни и ще продължим да работим в името на справедливостта и върховенството на правото ", допълват в позицията си прокурори от Апелативна прокуратура София.

Малко по-късно, магистратите и чиновниците при Софийска районна прокуратура също излязоха с настрана мнение. В него те декларират, че " ще продължат независимо, обективно, заслужено и съзнателно да извършват своите служебни отговорности в отбрана на правата и ползите на жителите ".

" Прокурорите от Софийска районна прокуратура се уповават на правилото, че независимостта на правосъдната власт е най-сигурната и постоянна основа, на която се гради правовата страна. С тази позиция прокурорите и чиновниците на Софийска районна прокуратура изрично се разграничават от анонимното мнение, изразено и публикувано в медиите от името на прокурори от региона на Апелативна прокуратура - София на 12 май 2023 година ", пишат седмица след позицията прокурорите от СРП.

Прокурорите от Апелативна прокуратура-Варна също са излезли с настрана мнение, в което изрично декларират " своето единение и подготвеност да се опълчват на опитите за дестабилизиране на прокуратурата ".

" В работата си Прокуратурата постоянно е спазвала, съблюдава и ще съблюдава прецизно Конституцията на Република България и законите на страната, водила се е и ще се води постоянно от правилата на правовата страна и европейските полезности и, както до момента, по този начин и в бъдеще, ще остане поръчител за законността и демократичните устои на страната ", написа в известието, оповестено на страницата на държавното обвиняване.

" Заедно и уверено заставаме против всеки опит за интервенция в работата на самостоятелната правосъдна система. Няма да се поддаваме на политически напън и безкомпромисно ще се противопоставяме на всеки опит за политическо въздействие, както и на опитите за дестабилизиране на прокуратурата ", декларират от Апелативна прокуратура-Варна.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР