Прокуратурата възложи на министъра на културата Боил Банов да провери

...
Прокуратурата възложи на министъра на културата Боил Банов да провери
Коментари Харесай

Прокуратурата възложи на Боил Банов да провери антиките на Божков

Прокуратурата разпореди на министъра на културата Боил Банов да ревизира законността на антиките, стопанисвани в частния музей на фондация " Тракия “. Това е фондацията, следена от обвинения хазартен необут Васил Божков, който се намира в Обединените арабски емирства.

Проверката е обвързвана с „ изясняване на голям брой условия, свързани с произхода, методите на придобиване, идентифициране и вписване на културните полезности “, оповестява прокуратурата.

Изпълнението на инспекцията е предоставена на министъра, тъй като той реализира контрола върху осъществяването на Закона за културното завещание. Срокът за осъществяването на задачата е два месеца.

Фондация “Тракия “ твърди, че цялата антична сбирка е законна и за това има документи. В анчалото на седмицата фондацията упрекна проверяващите във “варварско “ посягане поради опит да се конфискуват антиките в чували. Прокуратурата отговори, че това не е правилно и обини медиите, популяризирали позицията на фондацията, във водене на “хибридна “ война.

В четвъртък основният прокурор Иван Гешев, вътрешният министър Младен Маринов и министърът на културата Боил Банов сътвориха работна група от прокурори, инспектори и специалисти за противопоставяне на закононарушенията свързани с културни полезности. Целта на групата е да се изготви констативен отчет за съществуващите проблеми в тази област и да се предложат нужните промени.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР