Прокуратурата разследва заплахи срещу министъра на електронното управление Александър Йоловски.В

...
Прокуратурата разследва заплахи срещу министъра на електронното управление Александър Йоловски.В
Коментари Харесай

След местния вот: Разследват заплахи срещу министъра на електронното управление

Прокуратурата проверява закани против министъра на електронното ръководство Александър Йоловски.

В същото време обвиняването ревизира и информацията в сигнала на ДАНС за компютърно закононарушение в проблема с анулацията на машинното гласоподаване на първия тур на локалните избори.

Заради информация от ДАНС гласувахме единствено на хартия на първи тур на локалния избор

От държавното обвиняване към този момент са разпитали съвсем всички, които са свързани с инспекцията за това какво се е случвало про време и след удостоверяването на машините за първия тур на 29 октомври. Тогава името на зам.-министър Михаил Стойнов беше упоменато в информация на ДАНС, а през днешния ден от прокуратурата ревизират дали има осъществено закононарушение.

По делото за заканите против министъра на електронното ръководство Александър Йоловски депутатът Тошко Йорданов ще даде показанията си в понеделник, а депутатът Кирил Петков още не е разпитван.

Това се случва, откакто поради информация от ДАНС гласувахме единствено на хартия на локалния избор

За инспекцията към този момент са конфискувани всички движимости и телефони на хората, свързани със снимането на хеш кода. Действие, разказано в справката на ДАНС.

" Изследвани са всички условия, които са посочени в справките на ДАНС, към този момент са изискани компютри, машините за гласоподаване, на които са правени построяванията на кодовете. Най-важно е, че е предоставено експертно проучване ", каза Ваня Стефанова, завеждащ отдел във Върховната касационна прокуратура.

На изборите, извършени съвсем напълно с машини, процентът на невалидните бюлетини беше минимален

Именно то би трябвало да обясни всички условия от документа от контраразузнаването.

" Вече са разпитани всички, които имат отношение ", каза зам.-главният прокурор Мария Павлова.

Потърсихме Министерството на електронното ръководство и от там завиха, че от нас схващат за инспекцията на прокуратурата, обвързвана с хеш кода. Въздържаха се от формален коментар и дали са конфискувани техни устройства.

Зам.-министърът на електронното ръководство стана причина ЦИК да анулира машинния избор в неделя

До следствието се стига, откакто в петък - два дни преди първия тур на изборите, от ДАНС изпратиха информация за дейности на заместник-министъра на електронното ръководство, свързани с хеш кода на машините. След това Централната изборна комисия анулира машинното гласоподаване. Премиерът Николай Денков съобщи, че събитията ще се проучват в учебниците по история като типичен образец за интензивно мероприятие.

Седмица след тези събития Софийската градска прокуратура е почнала следствие за закани против министъра на електронното ръководство Александър Йоловски. И този проблем изникна два дни преди изборите. Тогава от ГЕРБ и от " ИТН " обявиха, че на председателски съвет Йоловски е разказал, че е притискан от политици от " Продължаваме промяната - Демократична България ".

Върховният административен съд ще се произнесе най-рано в понеделник, оповестиха от съда

" Той загатна директно, че господин Кирил Петков, както господин Божидар Божанов са му оказвани напън с публичните поръчки за 600 млн. лв.. Това е невиждан скандал министър, излъчен от квотата на мандатоносителя споделя, че мандатоносителя му оказва напън ", сподели Десислава Атанасова в края на октомври.

" Познавам Божанов и знам, че това е неуместно, познавам Кирил Петкова и знам, че това е неуместно. Така че за какво такива неуместни изказвания се появяват. Като пристигна понеделник, ще го запитвам ", сподели министър председателят Николай Денков при започване на ноември.

Александър Йоловски е бил разпитан в прокуратурата

Божидар Божанов съобщи, че до този миг не е извикан на разпит. Засега не успяхме да се свържем с Кирил Петков.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР