Прокуратурата обвини Стамен Янев за златните паспорти“ - една чудовищна

...
Прокуратурата обвини Стамен Янев за златните паспорти“ - една чудовищна
Коментари Харесай

Прокуратурата обвини бившия шеф на БАИ Стамен Янев за златните паспорти

Прокуратурата упрекна Стамен Янев за „ златните паспорти “ - една чудовищна скица за предоставяне на българско поданство на над 120 руснаци и китайски разузнавачи под прикритието на предприемачи

 

След събрани задоволително доказателства по смисъла на член 219 от Наказателно-процесуален кодекс, на 20.01.2023 година следовател в Национална следствена служба след отчет при наблюдаващ прокурор в СГП е притеглен Ст.Я. като обвинен за това, че в интервала 28.07.2015 година до 28.07.2020 година в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно състояние – изпълнителен шеф на БАИ, не е извършил служебните си отговорности, за да набави за себе си или за другиго полза и от действието са настъпили немаловажни нездравословни последствия, изразяващи се в разколебаване на доверието на обществото в вярното действие и реализиране на пълномощията на органите на изпълнителната власт и основаване на съмнение в активността на БАИ.

 

Това оповестиха от Прокуратурата на РБългария

 

През м. февруари 2022 година във Върховна касационна прокуратура е постъпил сигнал от депутат от „ Движение за права и свободи “, в който се твърди, че са позволени нарушавания на условията на Закона за българското поданство, Закона за чужденците в Република България и Закона за поощряване на вложенията, респ. подзаконови актове по използването им.

 

Според подателя на сигнала процедурите са прилагани най-вече по отношение на жители на Руската Федерация и Китайската национална република за придобиване на българско поданство по натурализация, така наречен „ златни паспорти “, даващи им право да обитават на територията на страната и Европейски Съюз.

 

ЗЛАТНИ ПАСПОРТИ ЗА КИТАЙЦИ И РУСНАЦИ СРЕЩУ МНИМИ ИНВЕСТИЦИИ

 

Епицентър. бг напомня: Стамен Янев е някогашен началник на Българската организация по вложения. Именно службата му е издавала документи на чужденците, които са получавали „ златни паспорти “ против обещания за мними вложения у нас за над милион. Казваме мними, тъй като стана ясно, че парите са вкарвани проформа в една сметка и са стояли там, до момента в който чужденците вземат БГ паспорт, а след това изчезвали. Схемата скандализира сътрудниците ни в Европа и Съединени американски щати. И настояха тези измами да бъдат прекъснати. Тогава ДПС внесе искане за цялостна инспекция кой дал, кой взел „ златен паспорт “ у нас. След дълги разправии в Народно събрание и няколко опита на ръководещите да се измъкнат от инспекциите, от Движението съумяха да се преборят за следствие.

 

Движение за права и свободи извади на бял свят събитието, че са били раздадени 120 " златни паспорта " на китайци и руснаци. В същото време се оказа, че в Българската организация по вложения няма нито един сертифициран план. Още на 4 февруари Движение за права и свободи разкри, че е получило сигнал, в който има задоволително конкретика, с цел да се разкрие чудовищна скица по придобиване на българско поданство и издаване на документи с погрешно наличие.

 

ВСИЧКИ СЕРТИФИКАТИ ИНВЕСТИЦИИ СА ЗА 1 000 001 лева, ИЗДАВАНИ ОТ СТАМЕН ЯНЕВ

 

„ Съдържат се изказвания, че над 120 лица, главно китайци, част от които работят за китайските специфични служби, както и руснаци са получили пребивавания, като са употребявали едни и същи пълномощници, превъртали са едни и същи суми през една банка от един на различен и единствено на фотокопия от тези извлечения са получавали престояване в интервала 2015-2021 година ”, разгласи на брифинг в Народно събрание Хамид Хамид.

 

„ Тези китайци и руснаци имат подписани контракти с трима медиатори и две компании.

Много забавно е, че всички вложения са на стойност 1 000 001 лева -
огледални са.

Всички документи са издавани от лицето Стамен Янев.

 

Въпреки че заемаше тази служба при ръководството на ГЕРБ, същият бе отново  назначен в Агенцията като изпълнителен шеф от служебния тогава министър на стопанската система и по-късно министър председател - Кирил Петков.

 

Янев бе един от първите разпитвани за „ златните паспорти “. Тогава той изясни, че БАИ е първата институция, която единствено приема заявките за така наречен „ златни паспорти “, само че документите за тях по-късно се ревизират от доста други органи и организацията не може да дава отговор за тяхната уместност. По закон обаче без мнение и надзор от страна на Агенцията за действителността на вложението, нито един непознат вложител не би могъл да получи нито право на престояване у нас, нито БГ паспорт.

 

 СТАМЕН ЯНЕВ - БЛИЗЪК С НАСТИМИР АНАНИЕВ И АНТОНИ ТРЕНЧЕВ

 

Името на Стамен Янев се свързва с Настимир Ананиев и забележете с Антони Тренчев, притеглен като обвинен като основател на криптопирамидата NEXO.

 

Стамен Янев, Настимир Ананиев и Антони Тренчев в предишното бяха част от Движение „ България на жителите “. Днес в дейната политика е единствено Настимир Ананиев, който е един от представителите на „ Продължаваме промяната “.

Стефан Янев се оказа обвързван и с някогашния министър председател Кирил Петков и изключително с някогашния финансов министър Асен Василев, освен това доста надалеч във времето. Стамен Янев и Асен Василев са някогашни съученици в гимназията в Хасково. През 2009 година Стамен Янев е юрист на компания, благосъстоятелност на Асен Василев.

 

СКАНДАЛНАТА СХЕМА " ВАЛАКОМ " НА ПЕТКОВ, ВАСИЛЕВ, ЯНЕВ

Особено скандална е схемата, която свързва имената на Асен Василев и Стамен Янев през 2013 година Асен Василев е длъжностен министър на стопанската система в интервала от 13 март 2013 година до 29 май 2013 година, за което Епицентър. бг писа.

След дълго очакване - на 14 март 2013 година постъпва искане от ВОЛАКОМ АД, представлявано от Кирил Петков, татко му - Петко Петков и Васил Василев за издаване на Сертификат клас Б - за капиталов план по отношение на въвеждане в произвеждане на летищни системи за сигурност в държавната зона Божурище - София, благосъстоятелност на Национална компания индустриални зони (НКИЗ).

Сертификатът е подготвен на 27.05.2013 - тъкмо два дни, преди да изтече мандатът на министър Асен Василев.

От 2015 година шеф на БАИ е приятелят на Асен Василев от учебно заведение Стамен Янев. Цели три години Стамен Янев крие и не дава информация за осъществяване на плана на Кирил Петков чак до 2019 година, когато издава акт, че вложенията са изпълнени. Как са я изпълнили, като видно от регистрите към ДНСК единствено градежът е приключен една година след периода?

През 2021 година, когато Кирил Петков е назначен за длъжностен министър на стопанската система, едно от първите му назначения е на Стамен Янев, който още веднъж поема Българската организация по вложения. Янев влиза и в управата на държавната Българска банка за развиване, овладяна от финансисти, директно свързани с кръга „ Капитал “.

Два месеца откакто прокуратурата стартира следствие по „ златните паспорти “, Стамен Янев бе незабавно и спешно освободен от отрасловия министър в кабинета „ Петков “ от позицията на началник на Българската организация по вложения.

 

С разпореждане от 7.02.2022 година на прокурор при СП е формирано досъдебно произвеждане, което след промени със ЗИДЗСВ, Дъждовни води,бр.32 от 26.04.2022 год. е признато по подготвеност от СГП.

 

Разследването по делото продължава.

Предстои изясняване на необятен кръг обстоятелства и условия и при събиране на задоволително доказателства за други действия и/или за виновността на други лица ще бъдат повдигнати нови обвинявания.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР