Прокуратурата изяснява има ли данни за престъпление в случая с

...
Прокуратурата изяснява има ли данни за престъпление в случая с
Коментари Харесай

Прокуратурата с ужасяващи подробности за бебето, което бе открито мъртво в контейнер

Прокуратурата обяснява има ли данни за закононарушение в тази ситуация с планове мъртвец на бебе в резервоар за отпадък в центъра на Димитровград. Образуваното досъдебно произвеждане е за причиняване на гибел на новородено от неговата майка при раждане или директно по-късно. Това заяви на брифинг прокурор Лилия Торньова от Районна прокурата в Хасково.

" Образуваното досъдебно произвеждане занапред ще обяснява налице ли е закононарушение. То е в доста ранен стадий и занапред следва определяне на доста основни условия включително и дали въобще е налице състав на закононарушение ", уточни прокурор Торньова, съобщи Дарик Радио.

" Предстои назначение на голям брой експертизи, тъй като те ще ни дадат отговор на какъв стадий от развиване е бил плодът, дали става въпрос за новородено или за мъртвороден плод- следователно не би било налице закононарушение ", разяснява прокурор още прокурор Торньова. Все още не е осъществена и назначената аутопсия. Очаква се резултатът от нея да даде отговор на част от въпросите и дали 21-годишната майка Яница ще бъде подведена под отговорност. 

Вчера тя бе арестувана до 24 часа, откакто в ранния следобяд на тел. 112 е подаден сигнал от жители, забелязали мъртвец на бебе в резервоар за боклук. Той бил в платнена торба, подложен в железен панер за боклуци зад фитнеса на партера в тогавашния магазин " Детски свят " на бул. " Раковски " в Димитровград.

21-годишната Яница е родом от с. Радецки, община Нова Загора. В Димитровград живеела чартърен в централната част на града, дружно с двете си близначета- момчета на по 2.5 година При задържането й през вчерашния ден те са били предадени на обществената работа и настанени при приемно семейство. Няма данни децата да са били недохранени и неглижирани.

Яница има още две сестри и са отраснали в ЦНСТ. Майка им от години е в чужбина. В Димитровград живеел пастрокът им. Той раказал, че тя е криела бременноста си. Имала другар от Старозагорско, който не живеел непрекъснато с нея. Вчера подал сигнал до " Спешна помощ ", откакто Яница се затворила в банята, видял кръв и се уплашил. Тя обаче, отказала медицински обзор и колата за спешна помощ, а приятелят й си отпътувал, описват съседи. 

Очаква се по-късно през днешния ден да стане ясно дали прокуратурата ще я остави в ареста за още до 72 ч. или ще бъде освободена, с цел да се грижи за близнаците. 

Последният сходен случай в района бе в димитровградското с. Сталево през януари 2016 година, когато млада жена, майка на още две момчета, роди в дома си и изхвърли бебето в чувал зад пристройка в двора. По делото бе потвърдено, че то е родено доносено и живо. Районният съд в Димитровград постанови 2 години затвор за майката. Тя обаче апелира и Хасковският областен съд през 2018 година я остави на независимост. През 2020 година обществените й върнаха по-малкото от двете момчета, за което тя се грижи, а по-голямото продължава да е в приемно семейство.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР