Производството на текстил, облекла и кожени изделия е сред традиционните

...
Производството на текстил, облекла и кожени изделия е сред традиционните
Коментари Харесай

Кожари и текстилци организират серия срещи за запазване на сектора

Производството на текстил, дрехи и кожени произведения е измежду обичайните промишлени производства на България . В бранша работят към 100 хиляди души . Той образува близо 11% от общия експорт на страната и основава към 12% от добавената стойност в промишлеността. Той основава претовареност в дребните обитаеми места и за обществени групи, които не намират реализация другаде. Това се споделя в позиция на БАТОК - Българската асоциация за текстил, облекло и кожи.

От организацията възнамеряват серия среща с държавни структури, браншови организации и асоциации, с цел да подкрепят на бъдещето и развиването на промишлеността за произвеждане на текстил, дрехи и кожи в България.

Българската промишленост в сферата е извънредно високотехнологична, чудесно оборудвана, а производството ѝ на високо интернационално равнище. В международен мащаб браншът е в мощно затруднено положение, поради изключителната обстановка с COVID-19. Над 90% от българските предприятия в бранша " Текстил, облекло и кожи " са експортно насочени .

Най-големите водачи на пазара отсрочват основаването на нови колекции; фешън презентации и събития отпадат ; поръчките към подизпълнители са мощно редуцирани. Българските производители главно работят с Германия, Франция и Италия, които са измежду мощно потърпевшите от рецесията, чийто последствия засегнаха и българските производители.

По публични данни на Национален статистически институт през втората половина на 2020 година производството на дрехи в страната има спад с 10-15% спрямо 2019 година Производството на обувки през някои от месеците на този интервал е намаляло до 25-30%.

Някои от фирмите в сектора въпреки всичко съумяха да задържат досегашните си позиции , защото пренасочиха активността си към основаването на друг вид артикули. Българските текстилни предприятия започнаха да създават маски и защитни дрехи, с цел да отговорят на потребностите на обществото в този миг . Това е краткотрайно решение и е извънредно незадоволително, с цел да действа цялостен бранш от стопанската система, изключително по отношение на последните трендове в Европа за възбрана на използването на текстилни маск и .

В международна рецесия са нужни незабавни ограничения на поддръжка и на държавно равнище , с цел да може промишлеността да се оправи с това предизвикателство - да се резервира заетостта на близо 100 000 души, заети в бранша и браншът да продължи да бъде дипломат на позитивен имидж на България пред света.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР