Произведеното сирене от краве мляко намалява през последните месеци, за

...
Произведеното сирене от краве мляко намалява през последните месеци, за
Коментари Харесай

Изядохме над 8000 тона фалшиво сирене

Произведеното сирене от краве мляко понижава през последните месеци, за сметка на това пораства това на сирене с палма, демонстрират данните на Министерството на земеделието и храните за активността на млекопреработвателните предприятия в България.

За осемте месеца на тази година от мандрите са излезли съвсем 8 300 тона подправено сирене, като най-голямото количество е създадено през юни – над 1300 тона. За съпоставяне през февруари и март са продадени по 800-900 тона имитиращ артикул.

През предходната година потребителите у нас са изяли 13 586 тона сирене с растителни мазнини. Количеството е почти същото като за 2021 година, когато в магазините са продадени 13 939 тона.

Все отново сме надалеч от пика в производството на подправени сирена - през 2016 година, когато у нас са създадени 16 231 тона имитиращи сирена.

В същото време през юли и август тази година производството на същинско сирене понижава, като от преработвателните предприятия са излезли надлежно 6265 и 6180 тона краве сирене.

Почти на половина през август спада и производството на други сирена, разнообразни от кравето, като овче и козе, демонстрират данните на земеделското министерство, представени от Pariteni.bg. Двойно е намаляло и производството на масло – от 110-150 тона през януари-март до 50-60 тона през летните месеци.

Общо в страната ни за осем месеца са модифицирани близо 500 млн. литра прясно мляко, като 467 млн. литра е кравето, а едвам 2,5 млн. литра е биволското мляко. От него са създадени над 43 хиляди тона пресни млека и близо 111 хиляди тона заквасени млека.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР