Прохождането се случва около първата година в живота на детето.

...
Прохождането се случва около първата година в живота на детето.
Коментари Харесай

10 упражнения, полезни при прохождане

Прохождането се случва към първата година в живота на детето. Понякога обаче закъснява и това мощно тормози множеството млади родители.

Спокойно! Детето ще направи първите си крачки, когато се почувства готово за това деяние.

В този интервал е значимо да не го стресирате или насилвате, защото това може да го накара да забави прохождането, увеличавайки страха му. Това, което може да извършите обаче е да го стимулирате посредством 10 лесни и занимателни извършения, които ще му оказват помощ да бъде по-уверено в първите си стъпки.

По принцип децата прохождат сред 9-ия и 15-ия си месец, само че мотив за паники няма, в случай че вашият хлапак не бърза да прави това, а избира да изследва света посредством пълзене.

Първите знаци, които би трябвало да ви подскажат, че детето евентуално е към този момент готово да направи независими крачки, е когато то стартира все по-често да се изправя, подпирайки се на мебели и по-високи предмети, и даже се задържа на крачетата си няколко минути, преди да тупне назад по дупе на земята.

Със сигурност етапа на прохождане е много изморителна, тъй че би трябвало да сте подготвени за нея – физически и душевен. Децата имат потребност да бъдете до тях, когато вършат първите си крачки и по-късно в игрите. Приемете го като следващото ново премеждие, което ви следва.

Преди това обаче може да подготвите детето с тези 10 извършения.

1. Весело колело

След като изкъпете детето или просто сменяте памперса, хванете крачетата му с ръце и ги движете по този начин, като че ли то кара велосипед. Свийте краката му към корема и го оставете единствено да ги разтегне.

Това е потребно за мускулите на краката и също така е доста занимателно за детето.

2. Насърчавайте го да пълзи

Поставете детето по стомах на пода, върху одеяло. Привлечете вниманието му, като си помогнете с играчка, която то да доближи.

Детето ще се опита да пълзи, само че първоначално ще среща усложнения. Затова подпрете с длани стъпалата на краката му, с цел да може то по-лесно да се избута напред. Постепенно ще схване по какъв начин да прави това и ще стартира да пълзи като стрела из цялото жилище.

Това упражнение е извънредно потребно освен за ръцете и краката, само че и за гръбнака на детето.

3. Забавлявайте се по време на банята

Играта във водата предлага доста благоприятни условия за подсилване на мускулите на краката. Ритането с крайници във водата е отлично и потребно занятие.

Единственото стеснение е, че след това ще би трябвало да почистите локвичките в близост. Но пък тези придвижвания доста добре укрепват краката.

4. Провокирайте го да се изправи

Стимулирайте детето да се изправи. Постепенно потребността му да изследва и любознанието му ще го принудят единствено да се издърпа нагоре.

Може да го насърчите като го накарате да се хване за рамката на леглото и привлечете вниманието му с предмети, които го карат да се протяга нагоре.

5. Само с един пръст

Когато детето стартира да прави първите си стъпки, предложете му да се държи за единия ви пръст. Това ще му вдъхне успокоение и в това време ще му помогне да резервира равновесие, в случай че залитне.

По този метод може да го предпазите и от стресиращите първи рухвания.

6. На помощ идва столът

Друга игра, която може да се играе в този интервал, с цел да се помогне на детето да върви, е с присъединяване на стола.

Застанете до него, като държите ярка играчка, с цел да привлечете вниманието на малчугана. Детето ще се облегне на стола, с цел да си помогне в изправянето, в опит да хване играчката.

Така то се научава по какъв начин механически да се изправя и задържа на краката си.

Продължава на страницата на Новите родители

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР