Програмата на Българската академия на науките за подпомагане на учени

...
Програмата на Българската академия на науките за подпомагане на учени
Коментари Харесай

БАН продължава да помага на украинските учени

Програмата на Българската академия на науките за подкрепяне на учени от Украйна ще продължи. Това сподели ръководителят на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски на среща с украински учени, които работят в институти на Академията, оповестиха от Българска академия на науките .

След началото на военните дейности в Украйна Българска академия на науките даде почивната си база за настаняване и разгласи дарителска акция за украинските бежанци. Срещата се организира по самодейност на учените от Украйна, които благодариха на управлението на Българската академия на науките за помощта.

Общо 17 украински учени от Харков, Киев, Мелитопол и Северодонецк не престават професионалното си развиване в звена на Българската академия на науките. Пет от тях са бесарабски и таврийски българи. Учените работят в институти на Българска академия на науките в региона на историята, биологията, стопанската система, изкуствознанието и физиката, сподели проф. Михаил Станчев, който е и задграничен член на Академията.

Центърът по българистика в Харковския народен университет «Проф. Марин Дринов» продължава своята работа и след началото на войната, сподели шефът на Центъра доцент Сергей Страшнюк. По време на срещата той показа неповторимо издание за епистоларното завещание на проф. Марин Дринов. Проектът е приключен в България и е с висока научна стойност, добави той.

От началото на военните дейности са починали 28 души от Харсковския университет, оповестиха украински учени. Наш човешки дълг е да подпомогнем сътрудниците си, сподели ръководителят на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски. На срещата в Академията участваха представители на Ръководството на Българска академия на науките и медии.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР