Прогнозната цена за април, която утре окончателно ще внесем, ще

...
Прогнозната цена за април, която утре окончателно ще внесем, ще
Коментари Харесай

Деница Златева: До 3 месеца цената на природния газ ще бъде с 30% по-ниска спрямо април

Прогнозната цена за април, която на следващия ден дефинитивно ще внесем, ще бъде към 98 лева Очакванията са тази цена през идващите месеци да спадне с близо 30%. Това заяви в студиото на " Денят стартира " шефът на " Булгаргаз " Деница Златева. Тя посочи, че в рамките до 3 месеца цената ще бъде с 30 на 100 по-ниска по отношение на април или общото понижение по отношение на януарската цена ще бъде с близо 70%.

" Това е обикновено в края на отоплителния сезон. По принцип цените през летните месеци са по-ниски за разлика от м.г. Това е и една от аргументите през настоящия отоплителен сезон цената да е по-висока в сравнение с сме очаквали, тъй като за разлика от м.г. в интервала, през който се нагнетява газ в Чирен и който използваме през отоплителния сезон - този газ беше най-скъпия ", уточни Деница Златева.

Тя изясни и по какъв начин се образува цената на природния газ - на 10-то число от месеца " Булгаргаз " внася предлагането за цена за идващия месец. В него се включват всички количества на клиенти на " Булгаргаз " - както тези на контролирания пазар, т.е. топлофикационни и газоразпределителни сдружения, по този начин и всички компании на свободния пазар, които имат подписани контракти с " Булгаргаз ".

" На 10-то число ние предоставяме в КЕВР както удостоверение за тези контрактувани количества, по този начин и всички контракти и съглашения, които " Булгаргаз " има подписани за закупуване на природен газ, което е една от съставените елементи в цената. Потвърждение за обезпечени слотове за регазификация, удостоверение за разноските за предпазване на този природен газ, разноските за транспорт. И когато приказваме за компонентата борсов показател, ние ценообразуваме на борсов показател месец напред. При образуването на цената би трябвало да кажем каква ще е тя за целия идващ месец ", изясни Златева.

Тя добави, че в най-голямата рецесия м.г. ценообразуващият детайл е бил борсов показател - месец напред с контрактуваните отстъпки.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР