Прогнозите на публичния и частния сектор сочат очаквано повишаване на

...
Прогнозите на публичния и частния сектор сочат очаквано повишаване на
Коментари Харесай

Цените на петрола вероятно ще скочат през 2024 година – ето защо

Прогнозите на обществения и частния бранш сочат предстоящо повишение на международните цени на петрола през 2024 година, само че степента на това повишение остава несигурна заради преобладаващата геополитическа неустойчивост.

Конфликтът в Украйна навлиза във втората си зима без необикновен прогрес, което способства за продължителна невъзможност. Напрежението сред главните вносители на нефт – Съединени американски щати и Китай, продължава. Едновременно с това продължаващите различия сред палестинците и израелците ускоряват безпокойството в богатия на нефт Близък изток.

От Fitch Ratings подчертаха евентуалните последствия от непредвидени събития в Близкия изток, изразявайки угриженост за последствия, които се простират оттатък цените на петрола. Агенцията допуска, че скок на цената на петрола до $120 за барел през 2024 година може евентуално да понижи с 0.4% световния стопански напредък, до момента в който МВФ предвижда 2.9% световна икономическа агресия през същата година.

Прогнозите за цените на петрола през 2024 година се сплотяват към границата от $90 за барел. Администрацията за енергийна информация на Съединени американски щати (EIA) планува междинна цена от $93 за барел за суровия нефт вид “ “, което е повече от предстоящата междинна световна цена за 2023 година от $84 за барел. Понастоящем петролът вид Brent се търгува на равнища към $80 за барел, като през последните месеци изпитва съмнения сред $71.84 и $96.55 за барел заради съкращаването на производството от страна на Саудитска Арабия.

Въпреки че неотдавнашните разтърсвания в Израел доведоха до спад на цените на Brent с $10 през последния месец, анализаторите плануват възобновяване през идната година. EIA чака нарастване на международното произвеждане с 1 милион барела дневно.

От Bank of America плануват междинни цени на сорта Brent от $90 за барел през 2024 година, а специалистите на Goldman Sachs прогнозирар междинни цени от $94 за барел. Освен това Bank of America планува междинната цена на суровия нефт “ ” да бъде $86 за барел през идната година.

Основните фактори, които оказват въздействие върху тези прогнози, включват прогнозата на EIA за растеж на добива от страни отвън ОПЕК, противодействащ на продължаващите съкращения на добива от организацията, което ще поддържа релативно постоянен международен пазар на нефт.  

От Bank of America плануват стеснен риск от намаляване на цените, само че алармират за евентуални възходящи опасности от напрежението в Близкия изток, използването на глобите в Съединени американски щати и евентуалното понижаване на лихвените проценти на Федералния запас.

Като цяло, въпреки че несигурността се обрисува заради геополитическото напрежение, прогнозите клонят към евентуално покачване на цените на петрола за 2024 година, подкрепено от разнообразни геополитически и стопански индикатори.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР