Прогнозите на министъра на финансите Фатмир Бесими, че Република Северна

...
Прогнозите на министъра на финансите Фатмир Бесими, че Република Северна
Коментари Харесай

Външният дълг на Северна Македония достигна исторически връх

Прогнозите на министъра на финансите Фатмир Бесими, че Република Северна Македония ще приключи тази година с обществен дълг, който не надвишава 60,5 % от Брутният вътрешен продукт, се оказаха невярни. Държавният дълг към септември е повишен до исторически 60,7 % от Брутният вътрешен продукт, равняващи се на 6, 571 милиарда евро. Само за шест месеца от пандемията или от март до септември общественият дълг на страната е повишен с над 1 милиард евро или 9,3 %, написа локалното издание „ Вечер “.

Само от юли до септември, когато страната беше в изборна конюнктура, са взети заеми за нови 44,5 милиона евро. Предвижда се и набиране на нови кредити с второто ребалансиране на бюджета за тази година, което към момента се разисква от депутатите. След пробив на границата от 60 %, в този момент никой не предвижда с какъв дълг ще приключи годината Скопие.

„ Притесненията са, че можем да посрещнем новата 2021 година с дълг по-голям от 60 %, без значение дали ще бъде 63 или 64 %, само че е явно, че държавното управление и стопанската система нямат запаси да покрият планувания бюджетен недостиг от 8,4% със лични източници, тъй като стопанската система е пред колапс, а, за жалост, държавното управление не прави старания да усили капиталните вложения “, съобщи депутатът от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Антонио Милошовски. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР