Прогнозите на БАН за замърсяването на въздуха в София се

...
Прогнозите на БАН за замърсяването на въздуха в София се
Коментари Харесай

БАН следи за потенциала на замърсяване на въздуха, а не какво се гори в града

Прогнозите на Българска академия на науките за замърсяването на въздуха в София се вършат въз основата на система, която мери единствено капацитета на атмосферата да се замърси . Системата за прогнозиране не пресмята кой какво гори в града и други. Това изясни пред bTV шефът на Националния институт по метеорология и хидрология при Българската академия на науките (НИМХ-БАН ) проф. Христомир Брънзов.

Брънзов разяснява вчерашното разминаване сред прогнозата на Българска академия на науките и действителното замърсяван на въздуха в столицата . Припомняме, съгласно прогнозата на Българска академия на науките през вчерашния ден стойностите на замърсяването на въздуха в София с фини прахови частици (ФПЧ) трябваше да бъдат ниски.

 Снимка 332996
Източник:

Това обаче не беше по този начин. Справка в няколко уеб страницата, занимаващи се с измерването на равнищата на замърсяване на въздуха в столицата, сподели, че качеството на въздуха над столицата е мощно влошено - десетки станции регистрираха стойности, в пъти над нормата.

 Снимка 332999
Източник:

 Мръсният въздух изненада Столична община и Българска академия на науките
Мръсният въздух изненада Столична община и Българска академия на науките

Стойностите на замърсяване са десетки пъти над нормата

Според Брънзов системата за прогнозиране на замърсяването на въздуха на Българска академия на науките в действителност бърка, тъй като не е наясно всичко за атмосферата. По думите му прогнозата за 9 януари е била, че въздухът над София ще се почисти, само че това е станало чак следобяд.
" Моделът изпревари действителното време. Това са приблизително денонощни стойности. Вчера прогнозата не беше вярна. Това е прогностична система за времето и замърсяването ", добави Брънзов.

Брънзов уточни и че мощното замърсяване се дължи на температурна инверсия - температурата ниско долу била по-малка в сравнение с високо в атмосферата и нямало конвекция в града, което довело до струпване на замърсяването.
Замърсяването се дължало и на обстоятелството, че софийското поле е котловинно - заградено с планини . " Когато има леден въздух и няма отвесни придвижвания в атмосферата, студеният въздух се задържа. Задържайки се долу и неналичието на конвекция, води до това, че всичко което този град генерира като замърсяване, остава и не може да се вдигне във високите пластове на атмосферата ", изясни още Брънзов. Вчера инверсията се е разрушила към 15 часа, с идването напразно, а системата за прогнозиране на Българска академия на науките пресметнала, че това би трябвало да се случи по-рано.

Брънзов изясни, че вчерашният случай попада в едни 20%, при които е допустимо системата за прогнозиране на Българска академия на науките да допусне неточност.

 Снимка 333001
Източник:

 Фандъкова желае общинарите да одобряват бързо ограничения против мръсния въздух
Фандъкова желае общинарите да одобряват бързо ограничения против мръсния въздух

Тази седмица двойно се надвишават допустимите правила на фини прахови частици дневно

Още през вчерашния ден, по време на отркиването на новата пътна връзка , свързваща Терминал 2 и бул. " Брюксел ", кметът на Столична община Йорданка Фандъкова уточни, че ще упорства ограниченията за справяне с мръсния въздух да бъдат обсъждани по-бързо в Столичния общински съвет.
Фандъкова призна и че през последната седмица по формалните данни на Изпълнителната организация " Околна среда " всеки ден се следи към двойно превишение на допустимите правила на фини прахови частици в София.

 Метат София поради мръсния въздух
Метат София поради мръсния въздух

От екоминистерството приготвят стандарти за твърдото гориво

По-късно в пост в обществените мрежи Фандъкова уточни, че общината ще стартира механизиране метене на главните булеварди в София поради повишените равнища на фини прахови частици . Планирано било и миене на улици в дни, в които няма заплаха от заледявале.

Фандъкова изясни и че главните старания на общината са ориентирани за ограничение горенето на отпадъчни материали - гуми, отработено масло, пластмаси, едрогабаритни боклуци , текстил и други Общината продължава да събира гуми, излезли от приложимост.
Кметицата напомни и че по гледище на Столична община екоминистерството приготвя стандарти за горенето на твърди горива - задачата е на пазара да не бъдат допускани дърва и въглища с високи равнища на пепел и сяра , които са съществени замърсители в зимните месеци.

 Стандарти за твърдите горива от идващия сезон даде обещание Нено Димов
Стандарти за твърдите горива от идващия сезон даде обещание Нено Димов

Според екоминистъра наказателните процедури на Европейска комисия са по-скоро форма на разговор
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР