Прогнозата за тазгодишния икономически растеж на България е понижена с

...
Прогнозата за тазгодишния икономически растеж на България е понижена с
Коментари Харесай

Световната банка: Очакваме глобален икономически растеж!

Прогнозата за тазгодишния стопански напредък на България е намалена с 0,7 пункта по отношение на януарската до 2,6 %

Световната банка през днешния ден увеличи прогнозата си за световния стопански напредък до 5,6 % за 2021 година. Това ще бъде най-силното възобновяване от криза за последните 80 години с помощта на стимулиращи разноски в Съединени американски щати и по-бързия напредък в Китай. Ограничаващо влияние обаче ще окаже извънредно неравният достъп до имунизациите против COVID-19, съобщи Ройтерс, представен от business.dir.bg.

Прогнозата за тазгодишния стопански напредък на България е намалена с 0,7 пункта по отношение на януарската до 2,6 %, а за 2022 година е понижена с 0,4 пункта до 3,3 %.

За 2023 година СБ чака българската стопанска система да нарасне с 3,4 %, сочат данни в отчета, поместен на уеб страницата на институцията.

Най-новите световни стопански вероятности на СБ бележат нарастване с 1,5 процентни пункта по отношение на януарската оценка (4,1 процента), преди администрацията на президента Джо Байдън да встъпи в служба и да одобри пакета от 1,9 трилиона $ помощ за пандемията.

Оттогава имунизациите се разпространиха доста по-широко в Съединени американски щати и други заможни страни, което усили производството им, само че в това време прогнозите за нововъзникващите пазарни стопански системи и страните с ниски приходи изостават, отбелязва Ройтерс.

Развиващите се страни ще се борят за догонване поради трайните последствия от пандемията, добавя ДПА, като цитира отчета на СБ.

Въпреки че сходен напредък би бил " най-бързият следрецесионен ритъм от 80 години ", общият световен Брутният вътрешен продукт може да остане с 2 % по-нисък, в сравнение с в случай че ги нямаше пандемията и последващите ограничавания върху бизнеса, е пресметнала банката.

И въпреки насъбраното търсене да стане причина заможни и огромни стопански системи като Съединени американски щати и Китай да набъбнат надлежно с 6,8 % и с 8,5 % през 2021 година, по-малките и по-бедните страни ще би трябвало да изчакат до следващата година, с цел да възстановят загубите на приход на глава от популацията. Това значи, че световният напредък ще бъде " несиметричен ", предизвестява Световната банка.

Очаква се приходите на глава от популацията в доста от нововъзникващите пазарни стопански системи " да останат под равнищата отпреди пандемията ", което евентуално ще " утежни лишенията, свързани със здравето, образованието и виталния стандарт ", предвижда още банката, представена от ДПА.

Международната институция чака съвкупният Брутният вътрешен продукт на еврозоната да се усили с 4,2 % тази година, след миналогодишния спад от 6,6 %.

Япония евентуално ще реализира напредък от 2,9 %, откакто през 2020 година стопанската система й се сви с 4,7 %, добавя Асошиейтед прес, базирайки се на новите оценки на СБ.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР