Професор Мартин Селигман, един от създателите на психологията на позитивизма,

...
Професор Мартин Селигман, един от създателите на психологията на позитивизма,
Коментари Харесай

7 психологически трика, които ще направят живота ви по-хубав

Професор Мартин Селигман, един от основателите на логиката на психиката на позитивизма, има десетки изследвания, които потвърждават, че позитивизмът прави живота по-хубав и по-лесен. Ето 7-те златни правила, които ще ви оказват помощ да се справите с неприятното въодушевление, депресията, апатията и да подобрите метода си на живот.

1. Огледалното предписание

Съвсем просто – това значи, че всеки човек, който участва в живота ви, е ваше огледално отражение, тъй като неизбежно въздейства на характера, на настроението, на светогледа ви, даже на самооценката ви. Чували сте за „ енергийни вампири ”, нали? Това са хората, които ви натоварват, които като че ли „ изсмукват ” силата ви и си я присвояват. Избягвайте ги. Търсете компанията на положителни и доброжелателни хора, които освен ще поплачат за вашата тъга, само че също ще се зарадват от сърце на вашия триумф.

2. Силата на избора

Всичко, което се случва в живота ви, е резултат от изборите, които вършиме. Всяко деяние води до друго деяние, това е верижната поредност на събитията, които са навързани и никое не стои просто ей по този начин в празното пространство. Някои го назовават орис, други – Бог, трети – случайност. Науката го назовава персонален избор. Разбира се, че съществуват неща, които не избираме – родителите, фамилията, раждането, гибелта. Но дано това, което зависи от вас, бъде премислено. Ако имате мечтана цел, следвайте я праволинейно. Всяка дребна стъпка ви доближава към стремежи резултат.

3. Силата на грешките

Важно е да осъзнаете, че всеки може да сгреши. Съвършенството и безгреховността са присъщи единствено на мъртвата материя. Затова се радвайте, че грешите и че можете да се поучите от грешките си. Това значи, че животът продължава.

4. Правилото на относителността

Съществуват неща, които зависят единствено и само от нас, по тази причина спрете да се оплаквате от връзката си, от метода си на живот, от работата си. Ако не се чувствате благополучен с индивида да себе си, по-добре се огледайте за смяна. Ако не харесвате работата си, напуснете. Нищо не е толкоз ужасно, колкото наподобява. Кажете си, че заслужавате повече, преодолейте страха и навика си и дерзайте!

5. Ефектът на упованието

Примирете се с мисълта, че никой нищо не ви дължи. Колкото по-малко упования, толкоз по-малко разочарования. Бъдете благи с другите безусловно и помагайте безкористно. Самият факт, че сте подали ръка на човек в потребност, би трябвало да ви донесе задоволително задоволство.

6. Правилото на трезвото мислене

Живейте тук и в този момент. Не през вчерашния ден, не на следващия ден, през днешния ден! Не мислете за към този момент отминалото, не се тревожете за това, което следва. Животът е в този миг, до момента в който четете тези редове, до момента в който отпивате глътка кафе, до момента в който гледате прелестен филм. Не пропускайте сегашния момент поради мисли какво е можело да бъде или какво може да бъде. Важното е какво е в този момент.

7. Силата на оптимизма

Не подценявайте дребните неща, които ви заобикалят. Не обвинявайте живота, че е отегчителен, не завиждайте на хората за техния живот – заблуждавате се, че е по-интересен от вашия. Насладете се на природата, на хубостта край себе си. Благодарете, че сте живи, че сте здрави, че ходите, че виждате, че чувате. Създавайте си сами прекарвания и хубави мемоари. Ако прекарвате по-голямата част от времето си с отдалеченото пред тв приемника или втренчени в монитора, нищо чудно, че сте изпаднали в дупка. Ставайте и излезте на открито. Светът ви чака!

Цветелина Велчева

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР